Psi lutalice povređuju decu u Zrenjaninu

Podeli:

Često u Zrenjaninu možemo naleteti na pse lutalice, međutim nisu svi agresivni i ne ujedaju svi prolaznike.

DogBiteInjury-980x360

Na igralištu u Zrenjaninu u ulici Milentija Popovića u toku igre sa psom 3. septembra povređeno je dete. Laka telesna povreda u vidu ogrebotine na levom uhu je bezazlena posledica u odnosu na ono što se dešava skoro svakodnevno.  Jedan od težih napada se dogodio pre par meseci kada je staford ujeo devojčicu za lice.

„Činjenica je da kontinuirano iz godine u godinu imamo sve više ujeda pasa, kako poznatih, tako i nepoznatih vlasnika. Tu problematika mora da se posmatra u dva različita aspekta. Ujedi pasa poznatih vlasnika predstavljaju neadekvatno držanje domaćih životinja. S druge strane, sve je veći broj pasa lutalica. Oni nastaju nekontrolisanim povećanjem u prirodi razmnožavanjem ili su pušteni od strane neodgovornih vlasnika“, istakao je načelnik komunalne policije Igor Virijević.

Veliki problem prema rečima Virijevića predstavlja nepostojanje valjane zakonske regulative. Zakon o dobrobiti životinje ne prepoznaje eutanaziju pasa, koje prepoznaju u svim evropskim državama, kao i zemljama u okruženju.

„Došlo se do zaključka da je eutanazija opasnih pasa ili onih koji ujedu čoveka ili se primeti da su opasni za druge vrste, takvi psi moraju da budu eutanazirani.  Sa druge strane naš zakon ih prepoznaje, pokušava da ih socijalizuje, a to je gotovo nemoguće socijalizovati takvog psa ili je izuzetno skupo i iziskuje izuzetan napor koji je teško prepoznatljiv u lokalni samoupravama“, rekao je Virijević.

U Zrenjaninu je u 2014. godini registrovano 364 ujeda od strane pasa, naravno taj broj je sličan i u 2015. godini. Statistika pokazuje jedan zanimljiv podatak, a to je da se češće ujedi dešavaju kada je pun mesec, jer tad ima registovano više ujeda.

Sve lokalne samouprave imaju problema sa ujedima pasa pa i Zrenjanin, a ogromna sredstva se izdvajaju za obeštećenja povređenih ljudi zbog ujeda pasa.

Komunalna policija u saradnji sa redovnom policijom u slučaju da je pas poznatog vlasnika i da postoji slučaj neadekvatnog držanja piše prekršajni nalog, a ukoliko je  povređeno maloletno lice, tada se pokreće krivična prijava od strane redovne policije, a pas se mora odvesti na posmatranje u prihvatilište.

Neadekvatno držanje podrazumeva da pas nije obezbeđen u dvorištu i da iz njega može da izađe nekontrolisano, kao i da može da izbaci njušku kroz ogradu, ili da je pas na neadekvatan način izveden u šetnju.

Udruženja za zaštitu životinja žele da se sterilizacijom i kastriranjem, kao i udomljavanjem reši problem napuštenih pasa i mačaka, međutim u Zrenjaninu nema dovoljno porodica kako bi se sve životinje udomile.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga