Prve informacije o zabrani za 1. maj

Podeli:

Epidemiolog Predrag Kon, član Vladinog Kriznog štaba, rekao je da će mere zabrane kretanja, ako se on pita, biti još sigurno dve nedelje.

On je za TV Prva naveo da opada broj zaraženih u Jagodini, Nišu, Ćupriji, u Vojvodini se to ozbiljno smanjuje, u Beogradu takođe.
 
Upitan koliko će trajati policijski čas za 1. maj, kazao je da će se to saznati u poslednjem trenutku, a na osnovu rezultata. On je rekao da će za 1. maj najverovatnije važiti zabrana kretanja od petka do ponedeljka.
 
Kao što se vi pitate i ja se pitam. Svi izbegavamo to do poslednjeg momenta. Čekamo rezultate. Želimo što pre da pustimo što je moguće više. Moje lično mišljenje je, a i logično bi bilo u ovom trenutku, da još dve nedelje ostane zabrana.   Najvažnije je sprečiti kontakte a to je izgleda najjednostavnije kroz policijski čas. Jer, nakon ovog završenog policijskog časa tokom Vaskrsa, vidimo da je krenulo opadanje virusa„, kazao je Kon.
 
On je kazao da odluke o popuštanju mera nisu ishitrene, i dodao da su i dalje na slazi neke koje su oštre.  
 
Kada su uvođene mere rečeno je da se drastično uvode. Sada imamo pitanja da li su ishitrene. Mi i dalje imamo oštre mere, ali je vrlo važno da se krene sa popuštanjem. Mi moramo da se vratimo u život. Iz nedelje u nedelju ćemo otvarati sve u skaldu sa rezultatima testiranja„, kazao je on. 
 
Dodaje da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji.
 
Moram potpuno jasno da kažem da to ne može da se desi. Može da se dese ekcesne situacije a to je prodor u kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi u populaciji jer nema tu snagu da prođe kroz zajednicu. Spušten je na taj nivo da ne može da se podigne i da ima epidemijski potencijal„, kaže Kon.
 
Ovaj epidemiolog je rekao da na popuštanje mera nije uticala direktno politika, ali da to ima veze i sa politikom, i sa ekonomijom i sa opštim shvatanjem da život mora da se nastavi.
 
Ne možemo da ostanemo zatvoreni, ne možemo da oteramo virus sa ove planete. Nemamo tu moć. Mi moramo da nađemo taj balans i stalno da procenjujemo rizike. Rizik je više destina puta manji nakon što smo sve uradili, vreme je da se vratimo životu i da krenemo da se vraćamo poslu. Nema dileme od samog starta da je potrebno pravovremeno da se vratimo u život ali kolektivi kao što su školski i predškolski i veći, gde može doći do masovnijeg prenošenja, uvek mora biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da ona neće trajati samo još jednu sezonu„, istakao je on.
 
Ponovio je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku decu.
 
Pitanje vezano za škole će posebno biti razmatrano u okviru Ministarstva prosvete. Što se tiče vrtića, ne verujem da će svi odmah slati decu u vrtiće ali oni koji nemaju drugi izlaz verovatno će morati. Prema tome, vraćanjem na posao, vrtići se moraju otvarati, nema drugog rešenja. To zavisi od situacije, mi za sad imamo povoljnu situaciju koja će biti povoljna kada deca pođu u školu. Treba shvatiti i da puštanjem dece u školu jasno se određujemo prema virusu. Prolazak virusa kroz decu je nužnost i moraće sasvim sigurno da se desi. Najpovoljniji trenutak da se to desi je kada je virus najmanje aktivan u naredne dve nedelje„, kaže Kon.
 
Na pitanje zašto je na početku pandemije govorio da ima dovoljno opreme iako je znao da to nije tačno, Kon je rekao da su zvanični podaci govorili da svega ima i da je on to i govorio.
 
Izaći pred borbu sa lošim podacima nije mudro, to zna svako ko se pripremao za borbu a mi smo imali pred sobom ogromnog neprijatelja i još niko nije razumeo koliko je on opasan. Imali smo podatke da opreme ima, jer mislim da drugi nisu razumeli koliko nam opreme treba, a ja sam to znao. Ne mislim da sam slagao jer sam govorio šta su saopštavali nadležni, i pred sudom sam javnosti da li je to bilo u redu ili nije„, rekao je Kon.
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: 021.rs, TV Prva

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga