Prostorni plan autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, jedne od najznačajnijih investicija u novijoj istoriji Zrenjanina, nalazi se na javnom uvidu na sajtu grada

Podeli:

Plan ukupno obuhvata 4.095 hektara, a na teritoriji Zrenjanina 11 katastarskih opština: Orlovat, Perlez, Stajićevo, Ečku, Lukino Selo, Mužlju, Farkaždin, Srpski Aradac, Slovački Aradac, Zrenjanin 3 i Zrenjanin 1.
Auto-put Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad biće dužine 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeno 12 petlji, tri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge, a procenjena vrednost izgradnje je 600 miliona evra.
Gradnju autoputa, najavio je 23. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Laćarac. Vučić je tada rekao da će gradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad početi 2022. i pozvao kinesku kompaniju Čajna Šandong, da se pripremi za radove, jer će, kako je kazao, projetna dokumentacija biti brzo pripremeljena.

– Tim autoputem bismo uvezali celu Bačku i Banat – naglasio je Vučić.
Zbog značaja investicije, ali i zbog dobre pripreme projekta, iz Ministarstva građevinarstva najavili su mogućnost da izgradnja autoputa počne i krajem ove godine.
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, zahvalio se predsedniku Vučiću na uključivanju Zrenjanina u prioretetne projekte razvoja Srbije.

– Moderni autoput, predstavlja investiciju koja će u potpunosti promeniti budućnost našeg grada. Zrenanin će uz Beograd i Novi Sad postati jedan od najznačajnijih saobraćajnih centara i neizbežna tačka povezivanja severa i zapada, istoka i juga. Izuzetno smo zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što se naš grad našao među glavnim prioritetima u njegovoj agendi razvoja Srbije – rekao je povodom stavljanja Prostornog plana na javni uvid zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

On ističe da je u planu navedeno da Republika Srbija predstavlja veliki transportni i saobraćajni centar u kome egzistira nekoliko većih urbanih centara koji su nosioci primarnih funkcija.

– Od neprocenjive je važnosti što je Zrenjanin deo tako važnog projekta. To će ubrzati naš razvoj i olakšati život Zrenjaninaca. Brzina i uštede vremena i novca predstavljaju samo jedan od benefita. Nije nevažno da li ćemo putovati 25 minuta, ili sat vremena. Nije nebitno da li ćemo na godišnjem nivou trošiti mnogo manje novca za gorivo i održavanje automobila. Novi putevi obezbeđuju sigurnije, bezbednije i kvalitetnije putovanje. A ujedno porodicama omogućavaju više vremena za zajedničke aktivnosti – rekao je Santovac.
U tekstu Prostornog plana navedeno je da će novi autoput povezati Beograd, kao privredni, industrijski i urbani centar evropskog značaja sa Zrenjaninom, kako industrijskim centrom državnog značaja i međunarodnim centrom Novim Sadom.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga