Promocija projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”– CIRCLE – tri škole prikupile 10 tona e-otpada

Podeli:

Grad Zrenjanin i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat, organizovali su promociju projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”– CIRCLE.
O značaju i rezultatima projekta govorili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, v.d. direktora JKP “Čistoća i zelenilo” Nemanja Milinković i Irena Živković iz RCR Banat.

Gradonačelnik Salapura je izrazio zadovoljstvo što je u sklopu ovog projekta potpisan i Sporazum o saradnji sa zrenjaninskim osnovnim školama, u sklopu koga je prikupljan e – otpad, a da je osim toga reč o još jednom projektu koji finansira Evropska unija u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – Adrion.

Naveo je i da Grad Zrenjanin u skladu sa Deklaracijom Zelene agende koja je usvojena u oktobru 2020. godine u Sofiji kontinurirano sprovodi aktivnosti na ovom polju i da ovaj projekat predstavlja preduzimanje konkretnih mera u smislu unapređenja i širenja znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije.

Gradonačelnik je istakao i da je jedan od ciljeva ovog projekta buđenje svesti najmlađe populacije i njihovo upoznavanje sa potrebom pravilnog prikupljanja, selekcije i odlaganja opasnog električnog otpada.

Pored ovog projekta, rekao je gradonačelnik Salapura, Grad Zrenjanin putem javnih poziva sprovodi i mere u oblasti sufinansiranja domaćinstava za projekte energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2 – zamena stolarije i kotlova sa nadležnim ministarstvima, kontinuirane akcije pošumljavanja, ozelenjavanja površina, sanacija postojećih parkova.

Irena Živković je navela da je uzimajući u obzir važnost zajedničkih napora i saradnje u oblasti zaštite životne sredine u upravljanju elektronskim i električnim otpadom, saradnji i izgradnji partnerstava i promociji pravilnog upravljanja otpadom u cirkularnoj ekonomiji, u prethodnom periodu u okviru projekta CIRCLE realizovan niz aktivnosti: potpisan je Memorandum o saradnji sa svim relevantnim činiocima u oblasti elektronskog otpada i uspostavljena je „Cirkularna laboratorija“ – CIRCLab u oblasti upravljanja elektronskim i električnim otpadom za teritoriju Grada Zrenjanina, Grad Zrenjanin potpisao je ugovor o saradnji sa ovlašćenim operaterom Eko metal d.o.o. iz Vrdnika, zahvaljujući projektu CIRCLE nabavljena je oprema za prikupljanje i transport e-otpada, realizovane su pilot akcije prikupljanja e-otpada u javnom i privatnom sektoru, a poslednja u tri osnovne škole: „Žarko Zrenjanin“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Đura Jakšić“.

Kako je navela, ukupno je prikupljeno blizu 10 tona e- otpada. Zahvaljujući zajedničkoj akciji Gradske uprave Zrenjanin i JKP “Čistoća i zelenilo”, uz učešće Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Visoke tehničke škole strukovnih studija i NIP Zrenjanin, uz izuzetnu angažovanost pomenutih škola, sva naknada od prikupljenog otpada dodeljena je školama učesnicama pilot akcija.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga