Promocija knjige „Gluvonema“ Dragice Stojanović

Podeli:

Promocija knjige „Gluvonema“ Dragice Stojanović, održana je u Gradskoj Narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u čijem izdanju je zbirka objavljena, pred zapaženo brojnom publikom. Književno veče vodila je Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnih programa biblioteke, a pored pesnikinje stihove je čitao i Perica Markov, pesnik, dok je kao recezent knjige govorio Radivoj Šajtinac.

Za muzički performans bila je zadužena Vaskrsija Kovačević, učenica solo pevanja u muzičkoj školi „Josif Marinković“.

Pesnikinja Dragica Stojanović predstvljena je kao vrsni poznavalac književnosti, koja se poeziji obećala, kako je rekla Jelena Đorđević Perc, pre punih četrdeset godina i istrajna je na tom putu. „Već dugo je svetionik mladim pesnikinjama koje  tim teškim putem kreću i verujemo da im taj put osvetljava i čini lakšim“, rekla je Jelena.

Koliko je odabrala pravi životni poziv, pored njenih stihova, govore i brojne nagrade koje je dobila. Od nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, zatim „Stanko Simićević“, nagrade časopisa „Ulaznica“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, nagrade „Stevan Sremac- Bal u Elemiru“ kao i nagrade Jefimija, koja je jedna od poslednjih, što sve govori o tome da je pesnikinja priznata i prepoznata i van granica ovog grada.

„Poezija je dah u prahu, od kog ne možete očekivati sjaj bilborda, nego sjaj varnica koje stvaraju cirkoni, tako je velika poezija koju piše ova pesnikinja“, rekao je Radivoj Šajtinac.

Ona je svoje mesto zauzela ovom snažnom poezijom što nije nimalo lako jer, „Mi smo preosetljivi ljudi, preosetljivi jer smo žrtve potomaka onih mrava koje nismo zgazili, a i oni nas nisu pregazili kao mravi, oni su se preobrazili u crve“, ovom metaforom ilustrovao je pesništvo Dragice Stojanović pominjući pesmu u kojoj pesnikinja govori o tom dahu, jer možemo zbilja biti bez ta dva čula, sluha i glasa, ali će dah sve to nadoknaditi, rekao je Radivoj ostavljajući publici da nakon slušanja stihova sama promisli o onom što je imala priliku da čuje.

I kao što je sama pesnikinja zaključila, slušajući poeziju svako ima priliku da oseti ili ne, „kada je u pitanju poezija nema previše kritike, postoji samo jedan put, a to je da ili kao grom ili kao slaba kiša, nešto udari ili ne dok slušaš tu poeziju, i nema tu velike mudrosti“, rekla je Dragica Stojanović.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga