Projekat „Staklena vitrina meseca“: Iberfang – višeslojno staklo (tema br. 2)

Podeli:

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” od 15. aprila 2022. godine u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin publika će moći da pogleda kamernu postavku posvećenu višeslojnom (iberfang) staklu.

Iberfang staklo se sastoji od dva ili više slojeva stakla različitih boja. Primarni ukras nastaje brušenjem, a dodatni graviranjem i oslikavanjem. Iberfang je blizak tipu kamejskog stakla, koje je poznato još od antičkog doba.

– Pravi uspon višeslojnog stakla počinje u planinskim delovima Bohemije, koja je označila novu epohu u staklarskoj industriji. Godine 1828. u grofovskoj staklari Harahov u Novom svetu je počela proizvodnja iberfang stakla sa prevučenim rubin staklom, da bi 1831. prvi put predstavlјeno na izložbi u Pragu. Na prostoru Srbije proizvodnja iberfang stakla počinje početkom 60-ih godina XX veka kada u Srpsku fabriku stakla Paraćin dolazi čuveni češki majstor Franta (František) – kaže Dejan Vorgić, kustos i autor postavke.

Zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin predstaviće pet predmeta izvedenih od iberfang stakla. Četiri predmeta su proizvedena u bohemijskim manufakturama XIX veka u duhu bidermajera i ranog istoricizma (II rokoko i neogotika), dok jedan predmet pripada domaćoj produkciji druge polovine XX veka.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Da podsetimo: Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22) u cilju afirmacije staklarstva, a Narodni muzej Zrenjanin priključio se obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“. Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost. Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga