Projekat prekogranične saradnje “Unapređenje povezanosti Banata 2” u završnoj fazi

Podeli:


Projekat “Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. “Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC 2”), koji u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija realizuju Javno preduzeće “Putevi Srbije”, Opština Žombolj, Grad Kikinda i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, privodi se uspešno kraju. U prethodnom periodu, realizovan je niz aktivnosti sa ciljem približavanja ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i uslugama mobilnosti.

U saradnji sa osnovnom školom “Feješ Klara” iz Kikinde, održani su javni časovi na temu: bezbednost dece u saobraćaju i unapredjenje saobraćajne kulture. Održano je i takmičenje u vožnji bicikla, sa ciljem razvijanja sposobnosti dece da usmere pažnju na kretanje tokom vožnje bicikla i bolje procenjuju kretanje svih učesnika u saobraćaju.

U okviru projekta organizovana je promotivna biciklistička vožnja od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, kojom je simbolično obeležena Evropska nedelja mobilnosti i predstavljene alternative održive mobilnosti.

Jedan od najznačajnih rezultata projekta je postavljanje solarnog osvetljenja duž novoizgrađene biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, u dužini od 7km, koje će uz pomoć 280 solarnih svetiljki omogućiti bezbedno kretanje biciklista i istovremeno uticati na podizanje svesti o zaštiti životne sredine korišćenjem obnovljivih izvora energije, dok je celokupna biciklistička staza pokrivena i video nadzorom.

U martu su započeti radovi na rehabilitaciji državnog puta I B reda br. 15, sekcija Kikinda – Nakovo u dužini od 1.800m, a rok za završetak radova je jul ove godine.  Obzirom da je granični prelaz u potpunosti modernizovan i opremljen u skladu sa evropskim standardima tokom relazicije prethodnog projekta “IBC”, unapređenjem kvaliteta putne infrastrukture sa obe strane granice koja vodi do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, približavamo se krajnjem cilju tj dvadesetčetvoročasovnom radu prelaza i prometu autobusa i teretnih vozila veće nosivosti,”.

Projekat traje do 31.07.2021. godine, a ukupna vrednost projekta je 1.533.627,26 evra.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga