Proglašena vanredna situacija na delu teritorije Grada Zrenjanina

Podeli:

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina, komandant štaba i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Grada Zrenjanina, odnosno u katastarskim opštinama Čenta, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Mužlja, Aradac i Elemir. Odluka je verifikovana na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Saša Santovac.



Kako se navodi u odluci, vanredna situacija u navedenim katastarskim opštinama proglašena je zbog posledica velikih količina padavina u mesecu maju, kada je palo tri puta više padavina od višegodišnjeg proseka, što je prouzrokovalo zasićenost zemljišta, a nakon čega su usledile i junske padavine, u količinama četiri puta većim od višegodišnjeg proseka. Kanalska mreža u tom trenutku nije mogla da primi toliku količinu suvišnih voda, jer nije projektovana za tako ekstremne padavine.  Gradski štab takođe navodi u odluci da nadležni organi i preduzeća treba da preduzmu neophodne mere i aktivnosti na otklanjanju posledica ovakve vremenske pojave u navedenim katastarskim opštinama i to u što kraćem vremenskom periodu.

 Otvarajući sednicu, zamenik gradonačelnika Santovac je istakao da su donošenje odluke o proglašenju vanredne situacije na delu gradske teritorije inicirali sami poljoprivrednici iz naseljenih mesta, koji su pretrpeli veliku štetu na svojim njivama i usevima, da su nakon toga to na terenu konstatovali i nadležni organi Grada Zrenjanina i u potpunosti podržali njihov zahtev.  Na današnjoj sednici moglo se čuti i da su nepogode najviše pogodile potiski deo gradske teritorije, gde je zemljište lošijeg kvaliteta, slabije propusno i samim tim u nemogućnosti da apsorbuje velike količine padavina. Usevi na tim njivama su uništeni u ovoj sezoni, a još uvek nije moguće proceniti stanje zemljišta za naredne cikluse proizvodnje. Takođe, navedeno je i da su crpne stanice neprekidno radile punim kapacitetom, da je kanalska mreža prohodna, podzemne vode na normali, ali da, jednostavno, velika količina vode nije imala gde da otekne.  

Saopšteni su i podaci da je crpna stanica Čenta od 31. maja do 13. juna ispumpala 2 miliona kubika vode, crpna stanica Elemir – Aradac 600 hiljada kubika i crpna stanica Belo Blato 1,8 miliona kubika vode, što su količine koje se ne pamte na tim prostorima.

Izvor: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga