Udruženje Petrovgrad navodi razloge zbog kojih bi trebalo promeniti ime grada!

Podeli:

Osnivači, članovi i simpatizeri udruženja Petrovgrad čvrsto veruju da se u vremenu u kojem živimo steklo mnogo potvrda o opravdanosti vraćanja imena Petrovgrad i još više dokaza o neopravdanosti obrazloženja kojima je ustanovljeno današnje ime grada Zrenjanin.

Uvereni smo da je bez istorijske samosvesti svaki narod osuđen na nestanak i da voleti svoju istoriju i tradiciju znači i braniti slobodu izbora drugih, razumeti ljubav drugih prema svome. – Navodi se u saopštenju udruženja.

Razlozi za vraćanje imena Petrovgrad ne čine se danas manje važnim nego razlozi za njegovo usvajanje sredinom 30-ih godina prošlog veka. Štaviše, nakon iskustava iz II svetskog rata i zbivanja u Istočnoj Evropi i bivšoj zajedničkoj državi, krajem XX veka, oni su još razumljiviji.

Srpska pobednička vojska je, predvođena kraljem Petrom Oslobodiocem, Karađorđevim unukom 17.11.1918. godine došla u naš grad i donela nam slobodu i ispunjenje viševekovnog sna srpskog naroda o prisajedinjenju sa maticom.

Sa stanovišta istorije kralj Petar je ličnost od prvorazrednog značaja. Bio je učesnik u četiri srpska oslobodilačka rata, a po svom junaštvu je bio poznat i van granica Srbije. Politički program Petra I Karađorđevića je bilo oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda i kao takav predstavlja najveći simbol njegovih težnji na ovom prostoru ka prisajedinjenju sa maticom.

Vraćanjem našem gradu njegovog naziva Petrovgrad, ispravila bi se velika nepravda koju su najpre učinili nemački okupatori u Drugom svetskom ratu, odmah po zauzimanju grada, a potom i komunistička vlast vođena ideološkim pobudama 2. oktobra 1946. godine. Nakon sloma komunizma u svim zemljama Istočne Evrope, pa i zemljama bivše Jugoslavije, uklonjeni su važniji simboli i znamenja komunističke prošlosti. Osim ideoloških razloga, promene su kod nas bile uslovljene i saznanjem  o odgovornosti komunističke partije za mnoge političke odluke pogubne po sudbinu srpskog naroda u drugoj polovini XX veka.

Nakon II svetskog rata su ukinute tekovine građanske demokratije, izvršena je nacionalizacija, a po „revolucionarnom pravu“ vršene likvidacije, konfiskacije i progon nelojalnih građana. U tim i takvim okolnostima je promenjen naziv našem gradu.

Uz navedene razloge o odgovornosti organizacije kojoj je pripadao Žarko Zrenjanin i nesrazmere izmešu njegovog realnog istorijskog značaja i značaja Petra I Karađorđevića, sadašnje ime bi trebalo promeniti i zbog nesrazmere između najvažnijeg grada u Srednjem Banatu i ličnog značaja lokalnog partijskog funkcionera, koji sa njim i nije imao mnogo dodira. Bio bi to doprinos uspostavljanju postojanije lestvice vrednosti i zalog za budućnost – smatraju članovi udruženja Petrovgrad.

Naposletku, ono treba biti promenjeno i zbog načina na koji je uspostavljeno. Ime Petrovgrad je usvojeno demokratski izraženom voljom građana, a ime Zrenjanin – samovoljom vlasti koja je prethodnu suspendovala. 

Celokupan tekst udruženja Petrovgrad možete pročitati ovde:

Saopstenje za javnost 10-04-2018

Šta VI mislite o promeni naziva grada? Zrenjanin ili Petrovgrad?

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga