Privrednici protiv novog modela fiskalizacije poreskih obveznika

Podeli:

Privrednici u Srbiji su protiv novog modela fiskalizacije poreskih obveznika, a poreski stručnjaci tvrde da se uvodi sa ciljem da se olakša kontrola prihoda i suzbija siva ekonomija.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Betu da su privrednici protiv uvođenja novog modela fiskalizacije još od pre nekoliko godina, od kada se pokušava njegovo uvođenje, i da i danas misle da je to neracionalna odluka države.

– Privrednicima to ne treba, a ako država nije sposobna da kontroliše naplatu poreza neka snosi taj trošak, koji je i u tom slučaju nepotreban jer stručnjaci za informatiku kažu da su se samo mogla popraviti softverska rešenja, umesto što će se baciti na stotine hiljada fiskalnih kasa – rekao je Atanacković.

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Elektronski fiskalni uređaj osim kase, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon, a novi model fiskalizacije će smanjiti operativne troškove za GPRS prenos podataka dnevnog izveštaja štampanje kontrolnih traka za fiskalne račune, čuvanje kontrolnih traka, obavezni godišnji servis fiskalnih uređaja.

Mali je najavio da će država subvencionisati privrednike sa 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju pri čemu će oni koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV) dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV, što će državu ukupno koštati šest milijardi dinara. Od ove obaveze su isključeni privrednici koji prodaju robu na pijaci, advokati i taksisti.

Atanacković je rekao da je taj model preuzet od Hrvatske gde se nije pokazao efikasnim.

– Novi model fiskalizacije podrazumeva kvalitetan internet, a pitanje je da li je u Srbiji svima i dostupan. U Hrvatskoj se pokazalo da u vreme velikih gužvi i mnogo transakcija dolazi do zagušenja podataka tako da taj sistem nije mnogo efikasniji od postojećeg – rekao je Atanacković.

Istakao je da je neprihvatljivo da su od obaveze uvođenja novog modela fiskalizacije opet izuzeti taksisti i advokati koji nisu bili dužni da uvedu ni fiskalne kase, a da u drugim zemljama nisu zaobiđeni od plaćanja PDV-a.

– Razlog za to je što taksisti i advokati u Srbiji imaju snagu da se odupru državi, a privrednici je nemaju – rekao je Atanacković.

Poreski savetnik Đerđ Pap rekao je da je novi model fiskalizacije jedan je od načina za borbu protiv sive ekonomije i olakšava kontrolu prometa.

– Novi model fiskalizacije podrazumeva da fiskalne kase nove generacije budu onlajn povezane sa Poreskom upravom, mada su poreski službenici i sada mogli da zatraže određene podatke od privrednika koji je bio dužan da ih dostavi naknadno – rekao je Pap.

Dodao je da novi model fiskalizacije podrazumeva kvaliteten internet umesto GPRS uređaja.

Ako država snosi celokupan trošak nove fiskalizacje to, prema njegovim rečima, neće otežati poslovanje privrednicima.

Pap je ocenio da je neprihvatljivo da taksisti i advokati ponovo budu izuzeti od plaćanja PDV-a i da je država opet podlegla pritisku.

– Nije u redu da taksisti i advokati opet budu izuzeti iz sistema fiskalizacije sa obrazloženjem da ne mogu da ga montiraju i da bi moglo da bude mnogo pravnih zavrzlama – rekao je Pap.

Nedoumica u novom modelu fiskalizacije ima i kada je reč o prevoznicima kada pređu granice Srbije, pa je najavljen sastanak sa njima kako bi se našlo rešenje.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga