Prijava gazdinstava i subvencija u par klikova od naredne godine

Podeli:

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moći će da se registruje brže i jednostavnije nego dosada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije zbog čega je uvođenje tog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu, navodi se u saopštenju.

U fokusu Saveza u naredne dve godine naći će se i uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi trgovina sa Evropskom unijom bila olakšana, kažu iz NALED-a.

Napominju da bi uvoz i izvoz robe bili efikasniji kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

Putem elektronske platforme za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi je od 2019. godine prijavljeno više od 72.200 radnika. Navode da će sledeći korak biti da se ova procedura proširi i na druge delatnosti, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućni poslovi, za šta je Vlada Srbije pre dve godine pokrenula radnu grupu za izradu tog propisa.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga