Presuda Peri Milankovu se očekuje danas

Podeli:

Odbrana prvooptuženog Pere Milankova je na glavnom pretresu, nakon što je to najpre učinilo Više javno tužilaštvo Zrenjanin, iznela svoju završnu reč.

Jedan od branilaca Pere Milankova, Vićentije Darijević, advokat iz Zrenjanina je deo završne reči posvetio predočavanju činjenica koje su predstavljale glavni razlog pokretanja ovog krivičnog postupka protiv Pere Milankova. Istakao je da je iniciranje krivičnog postupka, kao i dvanaestomesečno pritvaranje ovog okrivljenog imalo za cilj da raniji politički režim, potpuno diskredituje Peru Milankova kao tada veoma istaknutu političku ličnost na lokalnom nivou na teritoriji AP Vojvodina. Cilj je bio da se Pera Milankov kao tadašnji Predsednik Opštine Nova Crnja i to kao nezavisni kandidat grupe građana, ukloni sa političke scene i da mu se onemogući stvaranje eventualne koalicije na lokolnom nivou u Opštini Nova Crnja sa tada tek dolazećom novom političkom opcijom – Srpskom naprednom strankom sa kojom je u to vreme bio u pregovorima.

Drugi branilac Pere Milankova, Krsto Bobot, advokat iz Beograda se u potpunosti pridruzio navodima završne reči advokata Vićentija Darijevića, pa je deo završne reči koju je izneo, posvetio analizi izvedenih dokaza, njihovo poređenje sa navodima iz optužnice višeg tužilaštva, iznoseći ocenu dokaza odbrane, analizirajući i druga pravna pitanja, što sve, po njegovom mišljenju, ukazuje da se kao jedina zakonita odluka može doneti oslobađajuća presuda u odnosu na Peru Milankova.

Sam Pera Milankov je takođe u svojoj završnoj reči istakao političke razloge njegovog progona, optužujući tadašnju Demokratsku stranku da je inicirala njegovo hapšenje, pritvaranje i pokretanje ovog sudskog postupka. Naveo je i da su svi navodi iz optužnice neistiniti i da je njegovo držanje u pritvoru godinu dana, takođe bilo nezakonito. Posebno je istakao da je i pre ulaska u politiku, svojim radom u poljoprivredi, stekao dovoljno materijalnih dobara i da je na taj način i pre nego što je postao političar, obezbedio svoju i egzistenciju svoje porodice i da se politikom bavi isključivo iz ideala, pa iz tih razloga, po njegovom stavu, nema ni motiva da uradi bilo šta od onoga što je tužilaštvo neosnovano navelo u optužnici.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Zrenjaninu, predsednik opštine Nova Crnja, Pera Milankov osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine i 10 meseci zatvora zbog krivičnog dela primanje mita i zloupotrebe službenog položaja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga