Preminuo poznati zrenjaninski i jugoslovenski glumac Sava Damjanović

Podeli:

U petak, 27. septembra, u 91. godini, preminuo zrenjaninski i jugoslovenski glumac Sava Damjanović, koji je veći deo svoje profesionalne karijere proveo u zrenjaninskom NP „Toša Jovanović“ kao njegov glumac i upravnik.


Sava Damjanović rođen je 27. januara 1928. godine u Drvaru (Bosna i Hercegovina, Jugoslavija). Ostvario je niz izuzetnih glumačkih uloga u pozorištu, na televiziji i na filmu. Igrao je u seriji „Osma ofanziva” (1979) i filmovima „Pop Ćira i pop Spira“ (1957),„Nizvodno od sunca” (1969), „Sutjeska” (1973), „Široko je lišće” (1981). U zrenjaninskom Pozorištu, kao svom matičnom teatru, radio je kao dramski umetnik od 1951. godine, pa sve do penzionisanja. Međutim i nakon odlaska u penziju pojavljuje se na Dramskoj sceni igrajući u predstavama.

Najviše je upamćen po glumačkim minijaturama („Pa izvolʼte u Sakule“, 1971) i velikim rolama ‒ Nikoletina („Doživljaji Nikoletine Bursaća”, 1958), Danilo Lisičić („Ja, Danilo”, 1964), Mane („Zona Zamfirova”, 1964), Vilhelm Sajler („Komandant Sajler”, 1967), Gorčin („Pelinovo”, 1975)… Prema rečima književnika Zorana Slavića, glumac Sava Damjanović bio je prototip teatarskog romantizma. Ovaj banatski Krajišnik, robusne spoljašnosti, ispunio je svoju životnu i umetničku sudbinu isključivo pozorištem. On likovima iz dramske literature nije prilazio sa distance, rezonerski, naučeno, već se jednostavno u njih utapao i uranjao. On je raspolagao retkim darom da nestajući u ponoru zadatog lika u isti mah zadrži neophodnu „šaku sopstvene soli“ – da ostane ličan i različit igrajući Engleza, Lalu ili Nemca, „umirući’”, smejući se ili kao ljubavnik zavodeći device i udate žene. I važno je istaći: sve je to radio instinktom, sledeći nemušti jezik izvornog, elementarnog talenta…

Pored briljantnih bravura na sceni NP „Toša Jovanović“, Sava Damjanović bio je i njegov dobar dugogodišnji upravnik u dva mandata 1968‒1969. i 1970‒1978. Prema pisanju književnika Stanka Ž. Šajtinca, Sava Damjanović se, pored nekolicine drugih upravnika, smatra jednim od najzaslužnijih za najveće domete zrenjaninskog Pozorišta. Došavši na čelo kuće uspešno je obavio podmlađivanje i popunu ansambla, obezbedio stanove za glumce i niz godina održavao visok nivo pozorišne produkcije.

Iako se njegov scenski lik može videti još samo na pohabanim pozorišnim fotografijama, u umetnosti pokretnih slika od zaborava ga čuvaju sekvence iz serija i filmova koje je snimio.


Sava Damjanović biće sahranjen u ponedeljak u 15 časova na Novom groblju u Zrenjaninu, a komemoracija će se održati istog dana u 13 časova u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga