Preminula rediteljka Lilijana Ivanović

Podeli:

Rediteljka Lilijana Ivanović preminula je 9. aprila 2021. godine. 
Komemoracija u njenu čast biće održana u ponedeljak, 19. aprila na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ sa početkom u 11 sati.

Ona je bila pozorišna rediteljka, prevodilac, umetnička direktorka, pozorišni pregalac, rođena je u Strugi (Makedonija). Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu bila je zaposlena kao stalni reditelj i umetnički direktor punih 18 godina, od 1974. do 1993. godine. Podjednako uspešna i predana bila je u režijama predstava Dramske i Lutkarske scene. Režirala je predstave i u Amaterskom pozorištu „Madač”. Ukupno je potpisala čak 74 režije u zrenjaninskom teatru. Mnobrojne režije u pozorištima zemlje i regiona nemoguće je nabrojati.
„Lilijana Ivanović je u zrenjaninsko Pozorište došla u sezoni 1974/1975. i već prvom režijom predstave „Daća” je najavila, uz svoje evidentne sposobnosti i donekle drugačiju estetiku pozorišta, uglavnom sa komadima koji do tada nisu izvođeni na našoj sceni. Lilijana Ivanović je potpisala najveći broj režija kao stalni reditelj u našem teatru. Vredno je istaći njeno apsolutno poverenje u snage postojećeg ansambla, jer je izuzetno retko zahtevala pomoć glumaca iz drugih sredina. Treba istaći njenu režiju predstave „Kraj vikenda” po tekstu Mome Kapora u kojoj je maestralno iskoristila privatan odnos dvoje glumaca, Svetlane Utješanović i Miloja Buce Ivanovića i time unela dovoljnu količinu autentične emocije sa mnogo naizmeničnog i prepoznatljivog bračnog prepucavanja sa pasažima setnih izmirenja.
Posle integrisanja dva zrenjaninska pozorišta 1975. godine značajan deo rediteljskog rada Lilijane Ivanović bio je vezan za Lutkarsku scenu. Iako bez iskustva u radu na lutkarskim predstavama, snaga ansambla i visok stepen lične ambicije omogućili su Lilijani da značajno, kvalitativno i kvantitativno obogati lutkarsku produkciju, naročito uvodeći nove tipove lutaka.
Lilijana Ivanović debituje na Lutkarskoj sceni predstavom „Zvezda Fifi” Dragana Lukića i sledećih 18 godina nekim svojim režijama pokazuje znatne domete, a Lutkarskoj sceni donosi priznanja sa pokrajinskih i republičkih festivala. Predstave poput „Kalamadarije”, „Vrtića kod stare koze” ili „Ukokaj moga muža” na Dramskoj sceni imale su dug scenski život.
Uz pomoć rediteljke Lilijane, ali i samog ansambla, Lutkarska scena nije doživela prazne hodove, niti pad umetničkih kriterijuma nakon prelaska u novu pozorišnu zgradu“, saopštilo je Narodno pozorište „Toša Jovanović“. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga