Predstavnici zrenjaninske IKT zajednice kod gradonačelnika: kontinuitet od obrazovnog procesa do “Digitoka” i IT kompanija

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas novog dekana Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” prof. dr Milana Nikolića, u prvoj poseti od nedavnog izbora na tu funkciju. Razgovor je protekao u znaku nastavka dosadašnje dobre saradnje između te visokoškolske ustanove i lokalne samouprave, a bilo je reči i o budućim projektima, kao i obeležavanju značajnog jubileja, naredne godine – 50. godišnjice od osnivanja i početka rada fakulteta. Prijemu je prisustvovao i član Gradskog veća Slaviša Vlačić.  

U svojstvu dekana fakulteta na kom istaknuto mesto u obrazovnom procesu zauzimaju informacione tehnologije, prof. dr Nikolić prisustvovao je i sastanku koji je gradonačelnik organizovao s predstavnicima zrenjaninskog IKT Klastera, direktorima srednjih škola i organizatorima konferencije “Digitok”. Sastanku su prisustvovale i profesorke TF “Mihajlo Pupin”, članice prodekanskog tima, predstavnici Visoke tehničke škole strukovnih studija, kao i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović.   

Kako je rekao gradonačelnik, sastanak je okupio relevantne učesnike koji se, shodno svojim oblastima rada i strukom, bave informacionim tehnologijama, a s glavnim ciljem dalje popularizacije Grada Zrenjanina kao sredine u kojoj se IKT sektoru poklanja velika pažnja. Od obrazovnog procesa u srednjim školama, Visokoj tehničkoj školi i fakultetu “Mihajlo Pupin”, do organizovanja “Digitok” konferencije i poslovanja IT kompanija, ocenjeno je da svi mogu dati i dodatni doprinos daljem razvoju i afirmaciji informacionih tehnologija i njihovoj primeni u praksi, u svim oblastima života i rada.  

Grad Zrenjanin pokrovitelj je i ovogodišnje konferencije “Digitok” (“Digitalk”), koja se, zajedno sa “Danima elektronske trgovine” (“E-commerce days”), održava u našem gradu od 20-23. aprila, uz očekivano učešće 50 predavača i 700 učesnika. “Digitok” predstavlja respektabilan skup IT zajednice znatno van lokalnih okvira i umnogome doprinosi da  Zrenjanin bude uvršten na visoko mesto, kada je u pitanju popularizacija informacionih tehnologija u našoj zemlji, o čemu je takođe bilo reči na današnjem sastanku.

Pristup digitalnom ekosistemu Zrenjanin ne ostvaruje samo kroz obrazovne institucije i organizovanje konferencije “Digitok”. U našem gradu još 2006. godine otvoren je prvi biznis-inkubator u Vojvodini, u čijem su radu važnu ulogu imala upravo preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama, a u Zrenjaninu danas uspešno posluju tri renomirane internacionalne IT kompanije – “Vega IT”, “Konsultir” i “Levi 9”, koje zapošljavaju značajan broj stručnjaka iz ove oblasti. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga