Predstavljen još jedan značajan projekat prekogranične saradnje

Podeli:

Prva konferencija za medije u okviru projekta “Integralni pristup meteorološkim uslovima koji utiču na migraciju insekata u Srednjebanatskom okrugu i Okrugu Timiša“ – skraćeno “CLINSIM“ održana je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

Reč je o projektu prekogranične saradnje Rumunija- Srbija koji je finansiran od strane evropskog fonda IPA CBC u ukupnom iznosu od 437.203,20 evra. Grad Zrenjanin je nosilac projekta, a realizuje se u saradnji stručnjaka i partnera Politehničkog Univerziteta u Temišvaru.

Na samom početku prisutne je u ime Grada pozdravio Miloš Korolija, zamenik naćelnice Gradske uprave Zrenjanin, koji je istakao da Grad Zrenjanin mnogo pažnje poklanja prekograničnoj saradnji koja se najčešće realizuje sa Rumunijom.

– Velika mi je čast da učestvujem u ovakvom projektu, jer je zaštita životne sredine od velikog značaja za naš grad. Zahvalio bih svim učesnicima projekta, posebno zaposlenima u Poljoprivrednoj stručnoj službi koji pružaju veliku pomoć našim poljoprivrednicima koji će neposredno imati korist od ovakvih projekata – rekao je on.     

Kako je danas rečeno, projektne aktivnosti temelje se na činjenici da vremenski uslovi i migracija insekata nisu ograničeni na određeno geografsko područje. Da bi se podaci praćenja, odnosno nadgledanja mogli analizirati s većom preciznošću i proceniti koeficijent rizika, potrebno je nadgledati veće područje. 

Situacija na terenu je takva da se trenutno okrug Timiš i Srednjebanatski okrug suočavaju sa istim problemom, ali još uvek nisu implementirali integrisani sistem za vezu između vremenskih uslova, svojstava zemlje i migracije insekata. Za održivi razvoj i očuvanje biološke raznolikosti, predloženi integrisani sistem će emitovati informacije u realnom vremenu, za projektno područje i za subjekte iz pograničnog područja dveju zemalja. Znanje i iskustvo partnera razmenjuju se prekograničnom saradnjom. 

Na primer, projektni partner iz Timiša će uspostaviti sistem za praćenje vremenskih uslova, posmatrajući parametre koji mogu uticati na životnu sredinu, dok će partneri u Srednjebanatskom okrugu dovršiti i poboljšati svoj već postojeći sistem. 

Čitav Srednjobanatski okrug ima koristi od ovog projekta koji edukuje stanovništvo o racionalnoj upotrebi pesticida i veštačkih đubriva i stalnim nadzorom u realnom vremenu koji upozoravaju nadležne službe o mogućem ugrožavanju životne sredine i propadanju zemljišta, ukazuje na štetno dejstvo insekata i preporučuje mere prevencije.

Cilj projekta jeste edukacija stanovništva o racionalnoj upotrebi pesticida i veštačkih đubriva i stalnim praćenjem u realnom vremenu upozorava nadležne službe o mogućem ugrožavanju životne sredine i propadanju zemljišta, ukazuje na štetan uticaj insekata i preporučuje mere prevencije.

Izvor,foto: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga