Predstava „Ljubinko i Desanka“ povodom Dana pozorišta

Podeli:

U nedelju, 15. oktobra, zrenjaninsko NP „Toša Jovanović” obeležiće svoj dan igranjem predstave LJUBINKO I DESANKA, komad A. Popovića, u režiji Milana Neškovića. Tog datuma dodeljuju se i priznanja onima koji su u proteklih godinu dana bili najuspešniji u saradnji sa pozorištem, a to su Sonja Petrović i Irina Somborac, rediteljka i dizajnerka scenografije, kostima i lutaka višestruko nagrađivane predstave Lutkarske scene PRADEVOJČICA. Pored njih, u međuinstitucionalnoj saradnji priznanje ide i Kulturnom centru Zrenjanina, koji podržava zrenjaninsko Pozorište i pomaže kontinuitet izvođenja predstava.

Sonja Petrović, je rediteljka predstave „Pradevojčica“ Lutkarske scene koja je osvojila Gran pri na 30. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Svojom režijom je izvukla najbolje iz lutkarskog ansambla, usmerila ih ka istraživanju savremenog lutkarskog i pozorišnog izraza namenjenog deci i mladima. U ovom izazovu ansambl se odlično snašao što je rezultiralo odličnom predstavom koja je osvojila vrednu nagradu na eminentnom međunarodnom festivalu.

Irina Somborac je kreatorka total dizajna predstave „Pradevojčica“ za koji je na dva festivala i nagrađena: na 72. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine Irini je pripala nagrada za najbolju kreaciju lutaka „Tihomir Mačković“ i Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za celokupni vizuelni identitet predstave. Na subotičkom festivalu Irina je nagrađena za lutke i kostim u predstavi „Pradevojčica“. Njeno viđenje sveta praljudi koji je osmislila Desanka Maksimović u svom romanu je efektno na sceni i inovativno u korišćenju recikliranih materijala, što doprinosi vizuelnosti predstave.

Kulturni centar je institucija kulture grada Zrenjanina sa kojom pozorište niz godina intenzivno sarađuje ustupajući nam svoje prostore i scene za potrebe proba i predstava pozorišta. Ne zaboravlja se 2016. i 2018. i period korone kada su glumci pozorišta bili primorani da predstave, ali i probe izvode u njihovim prostorima. Često su i prateći programi Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine bili održavani u Kulturnom centru. Ovakva saradnja je primer dobre prakse gde dve institucije kulture nisu konkurenti već partneri u unapređenju kulturnog života grada Zrenjanina.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga