Predavanje u okviru izložbe „Tanka linija – između leka i otrova”

Podeli:

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 29. marta 2023, sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje “Između nade i zločina: O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova u tradicionalnoj kulturi Srba” u okviru izložbe „Tanka linija – Između leka i otrova“.
Lek i otrov nisu uvek bili suprotstavljeni i oba su se u narodu podvodila pod isti naziv – lek. Lek je bio i kada su se lečili neplodnost, kostobolja, kožne i mnoge druge bolesti ali vrlo često taj lek je sadržao i opasne sastojke koji su dovodili do suprotnog dejstva, kada bi umesto ozdravljenja nastupila smrt. O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova i otrova u tradicionalnoj kulturi Srba govoriće nam etnolog dr Vesna Marjanović.
Predavanje je organizovno povodom izložbe “Tanka linija – Između leka i otrova” koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, a koja je trenutno dostupna zrenjaninskoj publici u Malom salonu NMZ. Pozivamo Vas da posetite izložbu, a potom i da nam se pridružite na prvom pratećem programu tokom trajanja izložbe o tankoj liniji između leka i otrova.

Da podsetimo:

Izložbu “Tanka linija – Između leka i otrova” su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.
Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična.
Izložba će biti otvorena do 29. aprila 2023. godine. Nadležni kustos je Branka Sikimić, etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga