Pred gašenjem 10 škola u Vojvodini!

Podeli:

Škola u Zlatici nadomak Zrenjanina nedavno je zatvorena, a uskoro će biti zatvoreno još deset.
Vojvodina

Do skoro smo imali jednog đaka, ali se on sa porodicom preselio u Lazarevo – kažu iz škole u Zlatici.

U Vojvodini ima više od 300 osnovnih škola, a čak dvadeset ima manje od osam odeljenja. U Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Suseku nastavu pohađa jedan prvak. U selu više nema nijednog deteta tog uzrasta koje bi krenulo u prvi razred osnovne škole.

Prošle godine smo imali dva đaka, ali od ove godine samo jednog. Škola u Svilošu imala je ranije i po 25 učenika – kaže direktor Ilija Pešić dodajući da ova škola ima i isturena odeljenja u Lugu, Grabovu i Bonoštoru.

Ništa bolja situacija nije ni u Grabovu, gde nastavu pohađaju dva učenika.

U Grabovu učiteljica drži nastavu za dva učenika. Jedan je treći, a drugi četvrti razred. U Svilošu i Grabovu imamo dve učiteljice i spremačicu, koja je zadužena za oba objekta – objašnjava Pešić.

Pokrajinska sekretarka za za sport i omladinu Marinika Tepić kaže da su najnoviji podaci o broju učenika u Vojvodini pokazatelj svega onog na šta su statističari ukazivali godinama.

Kada ugasite školu, nagoveštavate i gašenje tog mesta – kaže Tepićeva.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović tvrdi da se nastava u manjim mestima „održava na mišiće“.

U saradnji sa republičkim ministarstvom prosvete, škole obezbeđuju nastavu i sa manjim brojem učenika od normativa i insistiramo da se u mestima gde će se škole ipak ugasiti organizuje školski autobus za prevoz dece.

Autor: Blic

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga