Pravoslavni vernici iz Gračanice organizovano u seču badnjaka

Podeli:

Pravoslavni vernici na centralnom Kosmetu i ove godine poranili su da iseku badnjak u obližnjoj šumi nadomak Gračanice.

U rano jutro, zajedno sa svojim, prijateljima, komšijama, ali i naslednicima meštani Gračanice i okolnih srpskih sredina pohrlili su da za svoje domove obezbede hrastove grane , koje simbolizuju drvo koje su pastiri doneli u pećinu da bi založili vatru i ugrejali pećinu gde je rođen Isus Xrist.

Miloš Stević na seču badnjaka poveo je i svog trogodišnjeg sina Lazara.

“Ove godine došao sam po badnjak sa svojim naslednikom. vera i tradicija se oduvek poštovala u našem domu. To je nešto što nas okuplja i u ovim teškim momentima pomaže da ostanemo na svojim ognjištima, a nadam se da će i moj sin nastaviti sa ovom tradicijom”, kaže Stević, dok maleni Lazar na ramenu drži badnjak.

Na seču badnjaka zatekli smo i prvog čoveka opštine Gračanica Srđana Popovića sa saradnicima.

“Dok je god nas na ovim prostorima, poštovaćemo našu tradiciju, jer je to ono što nas održava na ovim prostorima i što će nastaviti da poštuju naša pokolenja. Neka ovaj najradosniji hrišćanski praznik svaka naša porodica dočeka u miru, ljubavi i slozi i neka nas ovaj praznik još više ujedini”, poručio je predsednik opštine Gračanica.

Presečen badnjak domaćini odnose i ostavljaju ispred kuće, do večeri kada isti unose u svoje domove i uz pravoslavne običaje nalože vatru.

Prema tradiciji ispred jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na centralnom Kosmetu, organizuje se i paljenje badnjaka, koje svake godine okupi veliki broj vernika iz Gračanice i okolnih srpskih sela.

Izvor,foto: rtg.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga