Prateći program izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ predavanje „Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom“

Podeli:

Predavanje posvećeno starim vitražima na prostoru Banata biće održano u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“.

Predavanje je podeljeno na dve srodne teme koje obrađuju istu tehniku izrade i slične umetničke stilske karakteristike. Međutim, vitraži izvedeni za jedan administrativno rezidencionalni simbol moći kakav je bila Županijska palata i jedan rimokatolički verski objekat i pored toga što pripadaju istom  duhu razlikuju se po tematici predstava i ikonografiji.

Istoričar umetnosti kustos Dejan Vorgić iz Narodnog muzeja Zrenjanin prezentovaće priču o vitražima koji danas krase Gradsku kuću (nekadašnju Županijsku palatu). Ove slike na staklu je u više faza od 1887. do 1892. godine izveo češki slikar Eduard Kracman (1847–1922). Fokus predavanje će biti na stilskim karakteristikama izvedenih radova i njegovim ktitorima, ali i na onim vitražima koji nisu realizovani ili sačuvani. Druga tema će se usredsrediti na vitražni program crkve Blažene Djevice Marije iz Jaše Tomića (nekada Modoša), koja je podignuta i likovno uobličena u prvim decenijama XX veka, te će biti reči o tadašnjim stilskim stremljenjima, odnosno politizaciji kulture, vere i umetnosti. Predavač je istoričarka umetnosti Vanja Stojković.

Predavanje „Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom“ je deo pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu. Predavanje ima za cilj da skrene pažnju na bogato kulturno nasleđe u vidu staklenih slika i njihovo trenutno stanje, kako bi se očuvalo za generacije koje dolaze. Vredno je pomena da su u gradu vitraži krasili tri verska, dva javna objekta i niz privatnih vila. Deo je tokom vremena izgubljen, ali treba uložiti napor u očuvanje postojećih, kao digitalnu rekonstrukciju danas izgubljenih.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga