Povodom Svetskog dana bicikla gradonačelnik najavio nove subvencije za nabavku tog prevoznog sredstva

Podeli:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. jun Svetskim danom bicikla. Rezolucija, usvojena 2018. godine, prepoznaje „jedinstvenost, dugovečnost i svestranost bicikla koji se koristi već dva veka i da je to jednostavno, pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki održivo prevozno sredstvo“.

Ovim povodom, a s obzirom da je bicikl prevozno sredstvo s dugom tradicijom i u našoj sredini, Grad Zrenjanin ukazuje na njegov značaj i najavljuje ovogodišnji, četvrti po redu ciklus programa subvencionisane nabavke bicikla za sugrađane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Akcija je naišla na dobar odjek među našim sugrađanima i nastavljamo je i ove godine. Očekujemo u narednih desetak dana raspisivanje poziva, za dobavljače i za građane, a tokom prethodne tri godine na ovaj način je 190 naših sugrađana ostvarilo subvencije i nabavilo nov bicikl – kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ističući višestruk značaj korišćenja bicikla, kao transportnog i sportskog sredstva, koje ne ugrožava životnu sredinu, ali i u cilju održavanja zdravlja i dobre fizičke pripremljenosti.
    Podsetio je da je 2021. godine, kada je prvi put realizovana, akciju subvencionisane nabavke u iznosu od 5.000 dinara iskoristilo 40 građana. Taj se broj naredne godine povećao na 50, uz isti iznos subvencija, da bi 2022. godine podsticajna sredstva bila udvostručena. Grad je u tu svrhu izdvojio milion dinara, a nov bicikl nabavilo je 100 naših sugrađanki i sugrađana.

Gradonačelnik je ukazao i na značaj biciklističkih staza, pre svega u cilju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju koji voze bicikle.

  • Iako Zrenjanin, u odnosu na gradove slične veličine, prednjači u dužini izgrađenih zasebnih biciklističkih staza – trenutno ih je oko 35 kilometara, u samom gradu i prema naseljenim mestima u okolini – svesni smo da postoji potreba za novim stazama, kao i za povezivanjem postojećih u funkcionalne celine. Taj nam zadatak svakako predstoji u narednom periodu – poručio je gradonačelnik, povodom 3. juna, Svetskog dana bicikla.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga