Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolt Sakalaš posetio školu „Nikola tesla“

Podeli:

Povodom završetka radova na obnovi dela fasade Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolt Sakalaš posetio je danas Zrenjanin.

Najpre je, u kabinetu gradonačelnika, održan radni sastanak sa gradonačelnikom Simom Salapurom, kome su prisustvovali i Saša Santovac zamenik gradonačelnika, Snežana Vučurević pomoćnica gradonačelnika i Slaviša Vlačić član Gradskog veća.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolt Sakalaš rekao je nakon obilaska škole i razgovora sa direktorkom Marijom Servo da je zadovoljan postignutim rezultatima. 
– Danas sam imao priliku da razgovaram sa gradonačelnikom Zrenjanina i njegovim saradnicima i složili smo se da ćemo i u budućnosti sarađivati jer je i ovaj projekat zapravo zajednički projekat gde smo učestvovali sa manjim delom sredstava  mi kao Pokrajina , a Grad Zrenjanin je dao većinu sredstava potrebnih za izvođenje ovih radova  – rekao je on i izrazio nadu da će i u budućnosti biti te saradnje što će doprineti boljoj opremljenosti škola i što bolje školske objekte.

Sakalaš je ukazao da mnogi školski objekti zahtevaju ulaganja i podsetio da je ove godine Pokrajinskom sekretarijatu na raspolaganju 175 miliona koja su i utrošena.
– Imamo 550 škola i još više škola na teritoriji Vojvodine  i trudimo se da uvažimo što više zahteva, a škole podstičemo da konkurišu, a kako su sredstva ograničena ove godine pomogli smo oko 60 škola. To je broj koji u suštini nije zadovoljavajući, ali je ipak značajan budući da je toliko školskih objekata obnovljeno. Sve škole treba da apliciraju jer moramo raditi fazno, nemamo sredstava da na celim objektima uradimo sanaciju, tako da neke škole koje su ove godine dobile sredstva mogu ponovo konkurisati. Sada planiramo budžet za sledeću školsku godinu i planiran iznoj je takođe 175 miliona dinara za ulaganja u školske objekte na teritoriji AP Vojvodine, ali ćemo priključiti još jednu konkursnu liniju koja se odnosi na izradu tehničke dokumentacije za izvođenje radova – rekao je on.

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da grad raspolaže sa ukupno 33 školska objekta o kojima vodi računa u smislu adaptacije, rekonstrukcije, saniranja objekata, a koji su uglavnom višedecenijske starosti i zbog toga su u pitanju velika sredstva za ulaganje.
– Konkretno, u slučaju obnove fasade škole „Nikola Tesla“, zajedničko ulaganje Grada i Pokrajinskog sekretarijata iznosi oko 15 miliona dinara, od čega je učešće Grada 12 miliona dinara. Iza nas sada vidimo  prelepu sliku, jedan vrhunski rad i ono što smo danas dogovorili jeste da naredne godine nastavimo radove na ovoj školi. Obzirom da su investicije velike, a radovi komplikovani i teški, neophodno je ovo raditi u fazama – naglasio je gradonačelnik Salapura. 

Kako je naveo, ukupan obim investicija koje je Grad ove godine uložio u osnovne i srednje škole iznosi blizu 100 miliona dinara. 
– To su ozbiljna sredstva koja se pre svega odnose na sredstva za energetsku sanaciju i tu mislim na zamenu kotlova u nekoliko škola čija je ukupna vrednost blizu 49 miliona dinara, a ostalo se odnosi na zamenu stolarije, na neophodne hitne sanacije i popravke na krovovima škola, ulaganja u fiskulturne sale – kazao je gradonačelnik Simo Salapura. 
Podsetio je i na to da je Grad Zrenjanin od Pokrajinske vlade dobio još blizu 35 miliona dinara koji su nedostajali za završetak nove zgrade Osnovne i srednje škole “9. maj”.
 – Želim da se zahvalim pokrajinskom sekretaru i Pokrajinskoj vladi što ovako značajna sredstva ulažu u obrazovanje u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Direktorka  Marija Servo ukazala je da su problemi u toj školi nastali još 2015. godine kada je  građevinska inspekcija naložila da se ogradi deo zgrade zbog urušavanja krova. 
– Zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu mi smo 2017. godine zamenili krov, ali zaštitna ograda je ostala zbog obrušavanja fasade. Pokušavali smo više puta da konkurišemo i prošle godine uspeli i potpisali maja ove godine ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom na osnovu čega smo dobili 3,1 miliona dinara da izvršimo sanaciju dela fasade, a preostala sredstva obezbedio je Grad Zrenjanin – kazala je ona.

Ukazala je da se tokom radova vodilo računa budući da je objekat pod zaštitom i navela da je zgrada ručno oslikavana, odnosno da su četiri slikara konzervatora radili na oslikavanju fasade.
– Mislim da je sve to vredelo, skele su skinute i građevinska inspekcija dozvolila je da skinemo ogradu  na ovom delu zgrade i  konačno oslobodimo glavni ulaz u našu školu. Preostalo je da se uradi fasada sa leve i desne strane i mi nameravamo, a tome se i nadamo, da ćemo naći način i sredstva kako bismo u narednom periodu obnovili i taj deo zgrade – navela je direktorka Marija Servo.

Radovi na obnovi dela fasade Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu počeli marta ove godine, a završeni oktobra. Objekat je građen u neorenesansnom stilu, a posebnu vrednost predstavlja crtež u zgrafito tehnici koji je jedinstven na teritoriji Vojvodine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga