Potpisan koncesioni ugovor između Grada Zrenjanina i “Apoteke Janković“

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i suvlasnica zdravstvene ustanove “Apoteka Janković” iz Novog Sada Snežana Janković potpisali su danas Ugovor o koncesiji, na osnovu kog ta ustanova postaje koncesionar nad javnom zdravstvenom ustanovom “Apoteka Zrenjanin” na period od 15 godina.  

 Koncesija za finansiranje, revitalizaciju, upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti u Gradu Zrenjaninu dodeljena je 8. januara 2019. godine zdravstvenoj ustanovi “Apoteka Janković”, koja je jedina dostavila ponudu na javni poziv raspisan od strane Grada Zrenjanina za uspostavljanje koncesije. Dostavljena je tom prilikom i avansna ponuda u iznosu od 840.700 EUR i godišnja koncesiona naknada u iznosu od 120.000 EUR, kao i bankarska garancija od 120.000 EUR. Kako je navedeno u Javnom pozivu, rok trajanja koncesije je 15 godina, a procenjena vrednost projekta je oko 6,3 miliona evra za celokupan ugovoreni period. U pozivu se navodi i da javni partner – Grad Zrenjanin dodeljuje koncesiju za obavljanje apotekarske delatnosti i pravo na lokalima u vlasništvu – imovini javnog partnera, u kojima koncesionar mora isključivo da obavlja apotekarsku zdravstvenu delatnost. “Apoteka Zrenjanin” ima 32 apoteke od kojih je sedam u gradu, 17 u naseljenim mestima i još osam koje posluju u zakupljenim objektima. 

 Skupština grada usvojila je Predlog Odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o koncesiji na zasedanju održanom 8. februara. Govoreći tada o predlogu Ugovora o koncesiji, direktor “Apoteke Zrenjanin” dr Milan Miljuš kazao je da se, nakon procedure koja je trajala dve godine, uz brojna zakonska i administrativna usklađivanja, došlo do modela koji može da podmiri zahteve privatnog i javnog partnerstva i dovede farmaceutsku delatnost u gradu na viši nivo.   Ugovorom je, između ostalog, regulisano da je koncesionar dužan da preuzme sve zaposlene i da održi lične dohotke na dosadašnjem nivou, kao i da sva naseljena mesta na teritoriji grada ostaju u sklopu ovog projekta i apoteke će u selima nastaviti s radom. Po prvi put u Srbiji i lokalna samouprava imaće korist od ovakvog ugovora, jer će joj biti uplaćena inicijalna koncesiona naknada koja će biti iskorišćena na otplatu dugova dobavljačima u prethodnim periodima. Komentarišući tu odluku, gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da sve apoteke u državnom vlasništvu u lokalnim samoupravama u Srbiji imaju problem s poslovanjem i opstankom.- Mi smo uspeli da našu apotekarsku ustanovu održimo, uspeli smo da napravimo dobar projekat javno-privatnog partnerstva, suština je da sve apoteke ostaju da rade, i u gradu i u svakom naseljenom mestu, bez obzira na profit, nijedan radnik neće dobiti otkaz ako poštuje zakon o radu i nijedna plata neće biti manja. Očekujemo velika ulaganja i u opremu i u objekte, a od potpisavnja ovog ugovora i grad će prvi put imati nekih prihoda, od koncesione naknade koja ulazi u budžet Grada Zrenjanina – naglasio je on tom prilikom i dodao da se ništa od imovine ne prodaje, već da se nakon 15 godina sve vraća Gradu Zrenjaninu.  Koncesioni ugovor stupa na snagu najkasnije 30 dana od dana potpisivanja, do kada je neophodno izvršiti i primopredaju svih objekata čiji je vlasnik ili zakupac “Apoteka Zrenjanin”.  

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga