Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju. Ostali građani će u prijavama navesti broj račun u banci na koji žele da im bude uplaćen novac, dok će onima koji nemaju račun, država isti i automatski otvoriti.

A, sve će to biti moguće detaljno navesti u prijavama. Kako piše „Blic Biznis“, punoletni građani (bez penzionera) koji žele novac moraće da se prijave. Prva mogućnost za prijavu biće online preko portala Uprave za trezor, a druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će biti blagovoremeno objavljeni.

Podaci koji će biti obavezno navesti u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci.

„Oni koji nemaju račun u banci, imaće mogućnost da to navedu u prijavi i država će im po automatizmu otvoriti račun i obavestiti ih o tome“, navodi se u tekstu. 

Ministar finansija Siniša Mali juče je ponovio da će svi punoletni građani koji žele da im država uplati po 100 evra o tome moći da se izjasne jer je, kako je istakao, prethodnih dana,čuo da mnogi ne žele tu pomoć. Kako je najavio, danas na sednici Vlade biće usvojen rebalans budžeta koji će uključiti sve ekonomske mere.

Prema računici Fisklanog saveta, koji je odluku o isplati 100 evra ocenio neprimerenom, ova direktna pomoć građanima koštaće državu nešto više od 600 miliona evra.

„Odluka je višestruko loša. Ekonomski je neefikasna jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je potrebna finansijska pomoć (što bi jedino imalo smisla u ovom trenutku). Fiskalno je i neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast“, objasnili su u Fiskalnom savetu koji su, inače, pozdravili mere koje je država donela za pomoć privredi.

Odgovor koji im je istovremeno stigao od ministra finansija glasio je da je u pitanju sjajna mera koja unosi optimizam i koja pokazuje koliko država želi da podrži svakog građanina.

„To je mera koja na pravi način daje dozu optimizma ili umanjuje negativne posledice krize koja nas je pogodila, a da važi za sve građane Srbije. Nekom može da svidi ili ne, ali za to ne postoji druga mera”“, odgovorio je neradavno Mali Fiskalnom savetu.

Kako bi obezbedila novac za pomoć privredi i građanima država mora da se zaduži za oko tri miliona evra. To će najčešće činiti emitovanjem dužničkih hartija, ne i uz pomoć MMF.

Ministar finansija Siniša Mali danas će u petak na konferenciji za medije u 16 sati objasniti sve dodatne detalje u vezi s podelom državne pomoći. On ističe da je to jasan signal da je Srbija spremno dočekala pandemiju virusa korona.