Poreska uprava vrši kontrolu legalnosti softvera

Podeli:

Poreska uprava vrši kontrolu legalnosti softvera i pozvala je preduzetnike i pravna lica da u svom poslovanju koriste licencirane softvere.

Korišćenje nelegalnog softvera predstavlja povredu zakonom zaštićenog autorskog prava, koja povlači odgovornost po odredbama Zakona o autorskim i srodnim pravima i Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala i zato pozivaju preduzetnike da u svom poslovanju koristite licenciran softver na računarima, kako ne bi odgovarali za učinjeni prekršaj, odnosno privredni prestup.

O zakonskoj regulativi i samom postupku vršenja inspekcijskog nadzora možete se informisati putem linka.

Na internet stranici Poreske uprave objavljena je Kontrolna lista za kontrolu softvera kako bi mogli da se blagovremeno informišete o pitanjima i radnjama koje će inspektori primenjivati u redovnom inspekcijskom nadzoru. Samoproverom, tj. popunjavanjem ove kontrolne liste pre eventualnog inspekcijskog nadzora, možete proceniti stepen rizika i preduzeti mere za otklanjanje istog. Kontrolnu listu-legalnost softvera možete preuzeti putem linka.

Takođe, sa sajta Poreske uprave možete preuzeti program za samoproveru, kojim možete izlistati instalirani softver na svojim računarima i blagovremeno otkloniti nepravilnosti, tj. deinstalirati nepotrebne računarske programe, a one koji su potrebni za obavljanje delatnosti legalizovati ukoliko je to potrebno. Link za preuzimanje programa za samoproveru.

Korisničko uputstvo za program za samokontrolu možete pročitati ovde.

Osim putem sajta Poreske uprave, detaljnije informacije po pitanju prava intelektualne svojine na računarske programe i baze podataka, možete dobiti i pozivanjem sledećih brojeva telefona:

011-3081473
034-338086
021-4720376
018-515192 Poreska uprava.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga