Prema najnovjijm zvaničnim podacima i anketi radne snage, u Srbiji je nezaposleno 321.000 ljudi. Mnogi od njih na evidenciji su godinama, neki čak i decenijama i njihov jedini razlog da budu tu jeste zdravstveno osiguranje. Oni nikada nisu niti tražili, niti prihvatali posao koji im je nuđen na birou.

S druge strane, na birou je i mnogo ljudi koji su ostali bez posla (samo tokom korona godine bez posla ih je ostalo oko 50.000). Konačno, na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje je još više građana kojima biro služi kao mesto koje će ih dovesti do poslodavca.

I upravo ovakva šarolika slika „srpske nezaposlenosti“ trenutno je, kako saznajemo, predmet ozbiljnih analiza resornih institucija i ministarstva koji rade na nalaženju modaliteta pomoći za nezaposlene.

„Brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimo na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je dodao i da država želi da pomogne i onima koji su, „nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa“. Ova njegova rečenica ne znači da će dodatnu novčanu pomoć dobiti samo oni. Spisak će sigurno biti širi, prenosi „Blic“.

U Srbiji je tokom korone bez posla ostalo oko 50.000 ljudi, stopa nezaposlenosti sada je nadomak 10 odsto, a ukupno je zaposleno 2,9 miliona ljudi.

Svi nezaposleni, inače, dobiće kao i ostali građani po 60 evra od države. Prijava za ovu novčanu pomoć države kreće 28. aprila. Prvih 30 evra stiže u prvoj nedelji maja, a drugih 30 evra u novembru.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi. Penzioneri ne treba da se prijavljuju. Oni će po 30 evra dobiti u maju i u novembru, a u septembru i dodatnih 50 evra.