Pomen i sećanje na prve banatske ustanike protiv turske okupacije 1594. godine

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Teodora Vršačkog, vladiku banatskog i predvodnika banatskih ustanika protiv turske okupacije 1594. godine. Teodor Nestorović, kasnije Sveti Teodor Vršački, podiže jedan od tri najveća ustanka u srpskoj istoriji i najveći ustanak Srba protiv Turaka pre 1804. godine. Tragično je okončao život, nakon što ga je u Vršcu zarobio temišvarski paša. Smatra se da je spaljivanje mošti Svetog Save na Vračaru od strane Turaka maja iste godine usledilo upravo u znak odmazde prema banatskim ustanicima i njihovom suprotstavljanju turskim zulumima.

Ispred spomen-ploče, pored hrama Svetog Arhangela Mihaila – “Ruske crkve” u Zrenjaninu, danas su sveštenici tog hrama služili pomen, a potom su, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica položili venac na spomen-ploču i odali počast prvim banatskim ustanicima. Pomenu su prisustvovali i drugi predstavnici Grada Zrenjanina i Gradske uprave.

Gradonačelnik Janjić poručio je da se Grad Zrenjanin seća ovih junaka, koji su pre više od četiri veka ustali protiv Turaka, a da se to dogodilo znatno pre podizanja Prvog srpskog ustanka 1804. godine.
– Možemo biti ponosni na te istorijske događaje, na učesnike u njima i na Svetog Teodora Vršačkog, koji se nalazio na čelu ustanka. Srpski narod na ovim prostorima oduvek je umeo da ceni i poštuje slobodu i da se bori za nju kad god je to bilo potrebno. Sećamo se danas naših slavnih predaka, odajemo im počast i ukazujemo na značaj prvog banatskog ustanka u tom periodu naše istorije – rekao je gradonačelnik. 

U znak sećanja na ustanike i njihovog vođu, ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila podignut je Časni Krst, barjak sa likom Svetog Save – replika barjaka kojeg su nosili banatski ustanici – i spomen-tabla s natpisom, koji je sačinio otac Boško Marinkov, paroh srpskocrnjanski:
“Na ovom grumenu Svete ravnice banatske leta Gospodnjeg i srbskog 1594. bi rukama pravdoljubivim podignut barjak svetosavski u inat pašama, sultanima, vezirima, begovima i đavolu i još danas se viori nad glavama potomaka Svetog Teodora po duhu i svih onih koji su sebe utvrdili u Nebesku Srbiju i u kosti nas nepobedivih, koji smo iz svetih dlanova barjak pruzeli i živimo slobode radi. A Gospod nas prepoznaje i očekuje slobodne pred ovim krsnim znamenjem”. 

Zid, na koji je postavljena ploča s ovim natpisom, simboliše poslednji ostatak tvrđave koja se u 16. veku nalazila na mestu današnjeg hrama Svetog Arhangela Mihaila i u kojoj su skončali mnogi od banatskih junaka nakon sloma ustanka, podignutog pre četiri stotine dvadeset šest godina. 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga