Podrška kampanji za donošenje zakona “Roditelj-negovatelj”

Podeli:

U Zrenjaninu svakog petka u 17 časova okupljaju se roditelji i deca sa smetnjama u razvoju u centru grada, kao podrška kampanji za donošenje zakona koji bi omogućio izjednačavanje statusa negovatelja i roditelja dece sa teškim oboljenjima ili teškoćama u razvoju.

Roditelji i deca simbolično noseći kišobrane na Trgu slobode realizuju inicijativu “Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem”, što je naziv kampanje za donošenje zakona koji bi roditeljima omogućio da na dostojanstven način brinu o svojoj bolesnoj deci.

Roditelji moraju stalno da brinu o bolesnoj deci, nemaju mogućnost da rade, pošto su im potrebni  i nemaju mogućnost da imaju stalni radni staž. 

Deci sa smetnjama u razvoju potrebna je konstantna pažnja i nega koja traje 24 sata dnevno, što znači da su roditelji te dece uglavnom sprečeni da rade. To je jedan od glavnih razloga zašto se u celoj državi okupljaju građani oko cilja da roditelji imaju ista prava kao negovatelji, kako bi mogli bezbrižnije da vode računa o bolesnoj deci.

Zakon “Roditelj-Negovatelj” koji je na snazi gotovo svuda u svetu, u Srbiji predlaže godinama unazad, ali do sada nije usvojen. Njegovim usvajanjem u Skupštini Vlade Republike Srbije, roditelji dece sa teškim oboljenjima ili teškoćama u razvoju dobili bi republički minimalac i radni staž.

“Pomozite roditeljima dece sa smetnjama u razvoju koji se poslednjim atomima snage bore, a niko nikada ne pita još koliko će izdržati”,  jedna je od najpotresnijih i najemotivnijih poruka učesnika skupa u Srbiji.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga