Petorica muškaraca donirala kožu radnicima NIS-a povređenim u požaru

Podeli:

Radnici Dejan Jerinkić i Goran Belančić, koji su prošlog četvrtka prilikom nesreće na naftnoj bušotini kod Požarevca zadobili opekotine trećeg stepena, na lečenju su na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Urađene su im transplantacije kože sa pet donora koji su odabrani od građana su se prijavili da pomognu. Povređeni radnici su u stabilnom stanju, ali je pred njima dug period oporavka.
Stojan, Đorđe, Radovan, Sava, Jovan – to su heroji koji su donirali kožu za povređene radnike. Mnogo građana se prijavilo u želji da pomogne, a njih petorica su ispunili kriterijume za doniranje kože.
Načelnica Odeljenja opekotina sa intenzivnom negom KCS dr Biljana Ćertić objašnjava za RTS da donori moraju da budu apsolutno zdravi, a starosna granica je od 18 do 65 godina. Specifično za donore kože jeste da na regijima sa kojih se koža uzima ne sme da bude apsolutno nikakvih promena.
Ovi humani ljudi su zaista heroji i dali su šansu za preživljavanje teško povređenim radnicima„, napominje dr Ćertić.
Donori se oporavljaju posle operacija, a povređeni radnici su u stabilnom stanju. Pred njima je još operacija i dug period oporavka.
„Važno je da smo, zahvaljujući donorima, uspeli da napravimo prvi korak„, kaže dr Ćertić i napominje da o povređenim radnicima čitav tim lekara i tehničara vodi brigu 24 časa dnevno.

 

 

 

 

Autor: RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga