Ova preduzeća u Srbiji spremaju MASOVNE OTKAZE

Podeli:

“Srbija Kargo”, “Infrastruktura železnice Srbije” i “Železnice Srbije”, tri od četiri akcionarska društva na koja je 2015. godine podeljena srpska železnica, do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, prenosi “Blic”.

S obzirom na to da u železničkom sektoru u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će biti smanjen za više od 10 odsto.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i struktura zaposlenih usklade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi kompanije racionalno poslovale. Optimizacija broja zaposlenih zacrtana je reformom železničkog sektora još 2015. godine sa ciljem da se sprovede najkasnije do 2020.godine.

„Srbija Kargo“ napustiće najveći broj zaposlenih – 776 radnika, “Infrastruktura železnice Srbije” (IŽS) proglasiće tehnološkim viškom 320 radnika dok će „Železnice Srbije” da napusti svega 16 zaposlenih. Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposlenih je „Srbija voz”.

U IŽS kažu da će se broj zaposlenih smanjiti u ovoj godini za 750 u skladu sa Programom viška zaposlenih u 2018. godini, ali da će zapravo tehnološki višak biti samo 320 radnika.

– U železničke kompanije “Srbija Kargo” i “Srbija voz” preći će 430 zaposlenih koji obavljaju poslove manevre i tehničko-kolske poslove, što je realizacija poslednje faze organizacionog restrukturiranja železnice, tako da će operateri preuzeti sve zaposlene koji su u skladu sa Zakonom o bezbednosti železničkog saobraćaja odgovorni za sastav voza. Preostalih 320 zaposlenih biće proglašeno tehnološkim viškom uz isplatu otpremnine. Tih 320 zaposlenih napustiće IŽS na dobrovoljnoj osnovi, što je i bio jedan od kriterijuma koji se primenjivao prilikom rešavanja viška zaposlenih – kaže portparol IŽS Nenad Stanisavljević.

On navodi da je program viška zaposlenih urađen u saradnji sa reprezentativnim sindikatima i objavljen na sajtu kompanije početkom novembra.

Dinamika smanjenja broja zaposlenih utvrđena je Planom optimizacije broja zaposlenih u IŽS u periodu 2016-2020. godine, koji je izrađen u saradnji sa Svetskom bankom.

Planom optimizacije za ovu godinu predviđeno je da “Srbija kargo” napusti 776 zaposlenih, pri čemu se njih oko 480 dobrovoljno prijavilo za odlazak iz preduzeća.

– Očekuje se da će broj dobrovoljno prijavljenih biti i veći, a tačan broj će se znati na kraju ovog procesa, sredinom decembra. Proces optimizacije će ovim planom biti završen dve godine pre roka definisanih procesom reformi. Izjavom o mreži IŽS koja stupa na snagu 9. decembra, predviđeno je ukidanje usluga manevrisanja i tehničko-kolskog pregleda, pa je u skladu sa tim “Srbija Kargo“ od IŽS preuzeo oko 300 zaposlenih ovih struka. Početkom nedelje objavljen je predlog liste rešavanja viška zaposlenih, koji je istaknut na svim oglasnim tablama svih organizacionih delova društva da bi se zaposleni upoznali sa njom. Planom optimizacije su definisani kriterijumi za određivanje viška zaposlenih u preduzeću, kao i pripadajući paketi otpremnina za sve kategorije zaposlenih – navode u kompaniji “Srbija Kargo”.

Preduzeće Trenutno zaposlenih Ostaje
Infrastruktura železnice Srbije 6.328 5.578
Srbija Kargo 2.814 2340
Železnice Srbije 119 103
Srbija voz 2.235 2.235
Ukupno 11.496 10.256

U ovoj kompaniji podvlače da se optimizacija broja zaposlenih obavlja u cilju ekonomsko-finansijske konsolidacije i povećanja efikasnosti i konkurentnosti, posebno imajući u vidu da se „Srbija Kargo“ a.d. finansira isključivo iz sopstvenih sredstava, kao i da se iz godine u godinu povećava konkurencija i broj novih operatera u železničkom robnom saobraćaju.

– Trenutno na železničkoj mreži, osim našeg društva, usluge prevoza robe pružaju i četiri privatna operatera, dok je još 15 dobilo licencu za prevoz robe železnicom – kažu u društvu “Srbija Kargo”.

U kompaniji „Železnice Srbije“ u 2018. godini planirano je smanjenje broja zaposlenih za 16 „zbog tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena”.

Otpremnine 240 evra po godini staža

U IŽS kažu da visina otpremnine zavisi od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne. Visina otpremnina u IŽS iznosi 240 evra po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50 odsto, u zavisnosti od kategorije zaposlenog i od toga šta je za njega povoljnija opcija.

 

 

 

 

 

 

Autor:blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga