Otvorena izložba o Matiji

Podeli:

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je otvorena izložba posvećena akademiku Matiji Bećkoviću pod nazivom “Matija”. Autorka izložbe je Dragana Tipsarević, bibliotekar savetnik i dugogodišnja direktorka Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu. Publici se na otvaranju, pored autorke izložbe, obratio i akademik Matija Bećković.

Mali salon Narodnog muzeja u Zrenjaninu sinoć je bio premali da primi sve zainteresovane posetioce na otvaranju izložbe “Matija”. Tema same izložbe, ali i činjenica da je naš grad sinoć ugostio akademika i pesnika Matiju Bećkovića, očekivano su bili razlozi za veliku posećenost. Obraćajući se prisutnima, akademik Bećković podsetio je nan eke detalje iz njegovog ličnog života, posebno ukazujući na činjenicu da je njegovo mesto rođenja na ovim prostorima, tačnije u Senti.

Postavka je nastala 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja „Gusle slave Matiju”, koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara „Žiča” i Udruženje „Klasična tradicija”. Izložba je u međuvremenu dopunjavana i obišla je nekoliko gradova u Srbiji, a obuhvata 33 panoa na kojima se hronološki mogu pratiti dve biografije. Na izložbi publika može propratiti i Bećkovićeve lirske zapise o Kosovu kao najskupljoj srpskoj reči, o Hilandaru kao najdonjem kamenu našeg postojanja, o knezu Lazaru, o našim ćeranijama, o hlebu i jeziku, o tome da je knjiga bila na početku, pa će biti i na kraju, o guslama koje slave srpstvo.

Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do 10. maja 2022. godine, a Bojana Petraš, viši diplomirani bibliotekar Narodnog muzeja Zrenjanin, nadležna je za ovu izložbu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga