Otvoren Naučni klub u Novom Sadu

Podeli:

U četvrtak, 1. juna, u Kulturnoj stanici Svilara, otvoren je Naučni klub u Novom Sadu, koji se time pridružio mreži naučnih klubova Centra za promociju nauke širom Srbije. Ovo je 13. po redu naučni klub i mesto na kom se sreću istraživači, đaci, studenti, institucije i pojedinci i u kom stiču nova znanja iz raznih naučnih oblasti i diskutuju o naučnim temama. Decentralizovani pristup popularizaciji nauke jedan je od postulata Centra za promociju nauke, a on je moguć upravo kroz naučne klubove i direktnu vezu sa lokalnom zajednicom.

Na otvaranju Naučnog kluba Novi Sad, posetiocima su se obratili Vukašin Grozdić, državni sekretar ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Dalibor Rožić član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke i Violeta Đerković, koordinatorka mreže kulturnih stanica.

„Novi Sad je važan univerzitetski grad, sa dugom naučnom tradicijom i vrlo živim Naučno-tehnološkim parkom. U njemu je sedište BioSens instituta, iz kog kreće digitalna transformacija poljoprivrede u Srbiji, a ponosni smo što ovde imamo i Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju. Otvaranje Naučnog kluba u Novom Sadu nastavak je doprinosa formalnom i neformalnom obrazovanju u Srbiji. Izuzetno nam je važna saradnja sa Centrom za promociju nauke, kao i svi načini na koje Centar svojim temama i ekspertizom podstiče popularizaciju nauke i promociju važnih naučnih tema“, poručio je ovom prilikom Vukašin Grozdić, državni sekretar ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Posetioci su u Svilari imali priliku da učestvuju u besplatnim programima za sve generacije i vide prvu izložbu „Životni ciklusi Milutina Milankovića“, posvećenu jednoj od naših najznačajnijih ličnosti 20. veka: akademiku, astronomu, klimatologu, inženjeru i velikom popularizatoru nauke.

„Istinsko mi je zadovoljstvo što smo danas u Kulturnoj stanici Svilara, u našem novosadskom Naučnom klubu, 13. po redu u Srbiji. Verujemo da će ovaj klub Novosađani prepoznati kao mesto koje povezuje sve kojima je nauka bliska i zanimljiva, bez obzira na generacijske razlike, obrazovanje ili interesovanja, a Kulturna stanica Svilara je pravi partner i parvo mesto za širenje znanja i programe popularizacije nauke, mesto za sve građane, a ne samo za naučnike i istraživače”, istakla je dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Na dan otvaranja Naučnog kluba, 1. juna, kao i narednog dana, u petak, 2. juna, u 18 časova, organizovan je naučni kafe pod nazivom Science at the bar, koji se odvija u Beogradu i Novom Sadu u saradnji sa Ambasadom Izraela. U neformalnoj atmosferi kafea, izraelski i srpski naučnici održaće seriju predavanja na temu veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike i klimatskih promena.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga