Otkrivena humanitarna prevara u Zrenjaninu za devojku obolelu od raka na mozgu (foto)

Podeli:

Našoj redakciji obratio se stariji sugrađanin B.R. iz Tomaševca sa željom da mu pomognemo u prikupljanju humanitarne pomoći za njegovu teško obolelu  dvadesetčetvorogodišnju ćerku koja se trenutno nalazi u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“. Rekao nam je da ima mrlju na mozgu i da su mu lekari rekli da ima tumor koji je potrebno ukloniti. Nakon što joj je umrla majka počela je da se gubi i od tada su nastali problemi. Operacija je zakazana u Beogradu za 21 decembar, a sva sredstva u iznosu od 1160 evra je trebao da prikupi do 19. decembra. Pošto smo samohranom ocu želeli da pomognemo zamolili smo ga da nam da još informacija kako bi što pre mogli da objavimo na radiju, televiziji i portalu.

Prevara slika

Sa potvrdom iz MZ „Tomaševac“ je došao u želji da prikupi sredstva ali nije računao da će njegova zamisao o prikupljanju para biti otkrivena. Nakon potresnog razgovora sa, „nemoćnim“ ocem, novinar koji je prihvatio da u što kraćem roku organizuje apel za pomoć, zatražio je informaciju iz bolnice gde se nalazi pomenuta devojka. Odatle je dobio  nezvaničnu informaciju da devojka uopšte nema tumor na mozgu i da odeljenje koje je naveo otac ne postoji. Njegova ćerka se nalazi na psihijatriji, jer je duševni bolesnik. Nakon njegove informacije da je trebala da se operiše u Zrenjaninu ali da ne može da čeka maj ili jun mesec, smo dobili demant da se takve operacije uopšte ne vrše u našem gradu i da se takvi pacijenti ne primaju kod nas, već prosleđuju u Beograd i Novi Sad i po hitnom postupku operišu.

Nakon što smo dobili potvrdu da čovek nije bio u potpunosti iskren nazvali smo MZ „Tomaševac“ i pitali njih za potvrdu odakle smo dobili uveravanje da je sve išlo na reč i da oni nisu proveravali papire o takozvanom tumoru. Pomoć je već potvrdila škola iz ovog mesta i dva preduzetnika prema rečima oca.

Usledio je poziv čoveku koji nas je zamolio za pomoć da ga još jednom pitamo o čemu se radi. Kada mu je rečeno da nije bio u potpunosti iskren usledilo je njegovo ispitivanje o informacijama iz bolnice. Nakon toga je pokušao da uveri novinara da ona nema tumor, već mrlju i da mu je potreban novac za dalje lečenje, a ne operaciju. Čovek se čak i iznenadio kada smo mu mi rekli da nema tumor i rekao da je onda još bolje, a kada je bio u potpunosti razotkriven usledilo je ćutanje.

Ovakvi postupci i lažne humanitarne akcije mogu izazvati bes i potpuno ignorisanje u budućnosti građana koji žele da pomognu osobama u nevolji sa zdravstvenim problemima. Nakon naše redakcije je otišao i u druge da traži pomoć. Molimo vas da prosledite informacije pošto se traži novac iz nepoznatih razloga, a neko će lakoverno dati u želji da se pomogne pogrešnoj osobi. Ovakve stvari spadaju i u krivična dela pa zaista molimo sugrađane da znaju da će se ovakvi slučajevi prosleđivati nadležnim organima.

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga