On-line sastanak s predstavnicima EBRD – sanacija stambenih zgrada u Zrenjaninu, priključenih na sistem daljinskog grejanja, u cilju povećanja energetske efikasnosti

Podeli:

Čelnici grada Zrenjanina – gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Jelena Miljević Travar – održali su onlajn sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), s ciljem realizacije značajnog projekta u Zrenjaninu u oblasti energetske efikasnosti. Tom prilikom istaknuto je da će EBRD, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, ponuditi građanima koji žive u zgradama kolektivnog stanovanja koje imaju visoku potrošnju toplotne energije, da zamene krovne pokrivače, stolariju ili fasadu i time značajno povećaju energetsku efikasnost objekata, uz finansiranje projekta na osnovu projektovanih ušteda u potrošnji, bez povećanja cene grejanja. Otplata (realizacija) investicije bi se vršila u određenom periodu kroz uplatu računa za grejanje, koji se ne bi uvećavali. 


Prioritet u realizaciji projekta imale bi zgrade sa potrošnjom od preko 130 kWh/m2 godišnje, jer se kod njih postižu najveće uštede. Kod takvih zgrada ne bi trebalo da dođe do povećanja ukupnih izdataka stanara, a koristi od realizacije projekta bile bi višestruke, i za same vlasnike objekata i za grad – od sanacije, produženja veka trajanja objekata, smanjenja troškova održavanja zgrada i potrošnje energenata, povećanja vrednosti nekretnina, do vizuelnog efekta koji bi se dobio obnovom dotrajalih fasada.
 
Drugi deo projekta Grada Zrenjanina i EBRD odnosi se na razmatranje mogućnosti implementacije solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja u gradu, uz korišćenje različitih oblika obnovljive energije, solarne, biomase ili kroz neko hibridno rešenje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor: zrenjanin.rs

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga