Omikron soj u Zrenjaninu- Zbog zaražavanja hospitalizovana beba

Podeli:

Nakon vuhanskog i delta soja, svet se trenutno suočava sa najnovijom varijantom korona virusa. Reč je o omikron soju. Lekari upozoravaju da se ovaj soj znatno brže širi, a usled njegove rasprostranjenosti beleži se veliki broj zaražene i hospitalizovane dece. Udruženje pedijatara Srbije navodi da je posebno zabrinjavajuće da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

Statistika govori da je starija populacija u ovom momentu podložnija hospitalizaciji- u Velikoj Britaniji je 60% hospitalizovanih, a smrtnost je čak 30% veća nego u prethodnom periodu.

– Već imamo povećan broj hospitalizacije i smrtnosti. Kod dece taj broj je znatno manji, ali nam iz Udruženja pedijatara javljaju da je povećan broj hospitalizacija, za sada bez respiratora. Prema podacima češće oboljevaju deca uzrasta do 5 godina, jer je to starosna grupa koja nije pogodna za vakcinaciju. Kada govorimo o onoj grupi koja je pogodna za vakcinaciju, a to su deca starosti od 12 do 18 godina, kod njih se beleži manja hospitalizacija za čak 50%- rekao je dr Tomislav Stevanović i dodao da je u Srbiji broj vakcinisane dece gotovo zanemarljiv.

U toku prethode sedmice registrovan je prvi slučaj omikrona na teritoriji Srednjobanatskog okruga. Kako bi se sprečilo širenje, neophodan je znatno veći broj vakcinisanih ljudi. Upravo zbog zaražavanja omikronom, u Zrenjaninu je hospitalizovana beba stara svega dva i po meseca.

– Naši pedijatri imaju protokol i za omikron. U Zrenjanu je bilo nekoliko hospitalizacija dece. Ja sam pre nekoliko dana imao slučaj da je kod bebe od dva i po meseca. Dete je imalo visoku temperaturu, 38.5, izgledalo je loše u početku. Nakon boravka u bolnici, dete je pušteno na kućno lečenje. Na žalost, koji je broj zaraženih i koliko će se omikron širiti, to na našem uzorku niko ne zna- rekao je dr Stevanović.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga