Oglasilo se Ministarstvo rada zbog pogibije radnika u Zrenjaninu

Podeli:

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je Inspekcija rada istog dana kada je došlo do smrtne povrede radnika u Zrenjaninu izvršila inspekcijski nadzor. Zaštitnik građana saopštio je juče da je pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom pogibije radnika L. I. na gradilištu u Zrenjaninu.

Povodom toga, Ministarstvo je danas saopštilo da je „Inspekcija rada, odmah nakon prijema informacije o smrtnoj povredi na radu od Policijske uprave u Zrenjaninu, odnosno istog dana kada se desila povreda i pre ikakvog zahteva Zaštitnika građana, što je i radna obaveza Inspekcije rada, izašla na lice mesta i izvršila inspekcijski nadzor“.

U saopštenju se navodi i da je utvrđeno da poslodavac nije postavio podgradu na gradilištu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova.

Inspektor rada je, odmah, usmenim rešenjem zabranio rad na gradilištu na radnom mestu na kome se dogodila smrtna povreda na radu.

Navode da je inspekcijski nadzor u toku, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, inspektor rada će preduzeti mere iz domena nadležnosti inspekcije rada.

„Inspektorat za rad nije dobio zahtev Zaštitnika građana za pružanje informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru, utvrđenim činjenicama i preduzetim merama. Kontrolu zakonitosti rada inspekcije rada vrši upravna inspekcija, a Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ima pravo od organa uprave traži da mu se stave na raspolaganje svi podaci kojima organ raspolaže, a koji su od značaja za postupak“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Radnik Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin L.I. tragično je izgubio život pre dva dana, na gradilištu u Ulici Stevice Jovanovića, gde je u toku rekonstrukcija i zamena kanalizacionih cevi.

 

 

 

 

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga