Oglašen javni uvid u nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, objavljene mape detaljne trase puta

Podeli:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije oglasilo je danas javni uvid u nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad i izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana na životnu sredinu, koji će se održati od 26. aprila do 25. maja 2021. godine u trajanju od 30 dana, svakog radnog dana u zgradama skupština Gradova Beograda, Pančeva, Zrenjanina i Novog Sada, kao i u zgradama skupština opština Opovo, Kovačica, i Žabalj, odnosno biti objavljen na internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja (http://www.mgsi.gov.rs) i jedinicama lokalne samouprave u obuhvatu predmetnog prostornog plana.

 
Kao deo nacrta prostornog plana, objavljena je mapa detaljne trase puta, čiji je početak na beogradskoj obilaznici, u budućoj petlji Ovča, istočno od sadašnjeg ukrštanja zrenjaninskog puta. Trasa dalje vodi između naselja Jabuka i Glogonj (Grad Pančevo), gde je predviđena petlja Sefkerin/Opovo, zatim ulazi na teritoriju Opštine Opovo, a potom i Kovačica, gde će u neposrednoj blizini tog naselja biti izgrađena još jedna petlja. 
 
U blizini Idvora autoput prelazi Tamiš i ulazi na teritoriju Grada Zrenjanina. Na polovini sadašnjeg lokalnog puta između Ečke i Orlovata predviđeno je ukrštanje u petlji Orlovat, a potom i u petlji Ečka, u zoni sadašnje raskrsnice puteva za Ečku, Stajićevo, Lukićevo i Orlovat. 
 
Planirana trasa autoputa u užoj gradskoj zoni Zrenjanina
 
U gradsku zonu Zrenjanina put ulazi kroz pojas između naselja Ečka i zone aerodroma, a potom obodom industrijske zone “Jugoistok” prelazi sadašnji državni put I – b reda Zrenjanin – Beograd i jugozapadno od naselja Mužlja, kroz Mužljanski rit, vodi ka Aradcu. Pristup petlji “Zrenjanin – zapad”, drugom izlazu iz grada na autoput, biće omogućen novom saobraćajnicom koja će se odvajati od sadašnje prve aradačke raskrsnice. 
 
Južno od Aradca put vodi ka novom mostu koji će se graditi na Tisi, prelazi na teritoriju Opštine Žabalj i dolazi do trase aktuelnog državnog puta I – b reda Zrenjanin – Novi Sad, otprilike na polovini rastojanja između sadašnjeg mosta na Tisi i kružne raskrsnice kod Žablja. Odatle autoput nastavlja postojećom trasom puta, uz predviđene petlje kod Žablja i Kaća. U čvoru Kać završava se autoput iz Zrenjanina i počinje buduća brza saobraćajnica “Fruškogorski koridor”, sa odvajanjima za autoput ka Subotici i Beogradu. 
 
Kapitalna državna investicija, autoput Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, više puta je ocenjen kao investicioni zamajac ovog dela naše zemlje, prvi autoput na teritoriji Banata i veza sa postojećim i budućim autoputevima u Bačkoj i južno od Beograda. Planom je predviđeno da dužina kompletne buduće saobraćajnice bude 113 kilometara, od čega trasa Beograd – Zrenjanin meri 58, a Zrenjanin – Novi Sad 45 kilometara. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je pre mesec dana da će vrlo brzo za autoput biti pripremljen projekat i da će država biti spremna za razgovore o izgradnji sa kineskim izvođačem “Čajna Šandong hajspid”. Usledilo je i saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da bi radovi mogli da počnu već krajem ove godine, nakon što su o tome razgovarali ministar Tomislav Momirović i direktor kompanije „Šandong“ u Srbiji Đang Điančao.   
 
Dokumenti izloženi na javni uvid: 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga