Održana sednica Socijalno – ekonomskog saveta grada Zrenjanina, za predsednika izabran Milenko Vujović iz Saveza samostalnih sindikata za Zrenjanin

Podeli:

Sednica Socijalno – ekonomskog saveta grada Zrenjanina održana je danas, a predsedavao je gradonačelnik Simo Salapura.

Kako je dnevnim redom predviđeno,  usvojen je zapisnik sa prethodne sednice  na kojoj se, između ostalog, govorilo o položaju majki – preduzetnica i zaposlenih žena, kao i saradnji sa pokrajinskim i republičkim Socijalno – ekonomskim savetima.

Gradonačelnik Salapura je podsetio da je na temu položaja žena Grad Zrenjanin učinio znatne pomake i podsetio da je prošle godine raspisan javni poziv za ekonomsko osnaživanje žena kada je za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno dva miliona dinara, a da je ove godine za to izdvojen iznos od čak pet miliona dinara. 

Ukazao je i na nedavno raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina za 2022. godinu i brojne druge vidove pomoći koje sprovodi Grad i naveo da za Socijalno – ekonomski savet grada Zrenjanina postoji prostor za delovanje, te da očekuje da se uspostavi kontinuitet u radu ovog tela.

Druga tačka dnevnog reda današnje sednice odnosila se na izbor predsednika Socijalno – ekonomskog saveta grada Zrenjanina na jednogodišnji period, a jednoglasno je odlučeno da to bude Milenko Vujović iz Saveza samostalnih sindikata za Zrenjanin. 

Vujović je zahvalivši se na izboru rekao da bi u narednih nekoliko dana trebalo raditi na izradi plana rada za narednu godinu, te da će se potruditi da zrenjaninski Socijalno ekonomski savet u svom radu ne zaostaje u odnosu na druge sredine.

– Tema na kojima ćemo raditi i čime ćemo se baviti je mnogo, a sve kako bismo pomogli i zaposlenima u našem gradu, lokalnoj samoupravi i Uniji poslodavaca. Jedno od važnih aktivnosti jeste zaštita radnika, ali ništa se ne može učiniti bez usaglašavanja sve tri strane, važno je krenuti sa radom i imati kontinuitet u radu – rekao je on.

Inače. Socijalno – ekonomski savet Grada Zrenjanina formiran je jula prošle godine, a sporazum o osnivanju potpisali su tada gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, Goran Nešić ispred Unije poslodavaca Zrenjanina i Milenko Vujović iz Saveza samostalnih sindikata za Zrenjanin. 
Formiran je kao tripartitno telo koga čine predstavnici Gradskog veća, Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i Udruženja poslodavaca „Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina“.

Socijalno-ekonomski savet je osnovan u cilju uspostavljanja i razvoja socijalnog dijaloga u pitanjima od značaja za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih sloboda i prava čoveka, materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca i uslova njihovog života i rada, razvoja kulture pregovaranja, podsticanja mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, razvoja demokratije i izdavanja časopisa, brošura i drugih publikacija iz delokruga svog rada.

Socijalno-ekonomski savet razmatra pitanja: razvoja i unapređivanja kolektivnog pregovaranja, uticaja ekonomske politike i mera za njeno sprovođenje na socijalni razvoj i stabilnost, politike zapošljavanja, politike zarada i cena, konkurencije i produktivnosti, privatizacije i druga pitanja strukturnog prilagođavanja, zaštite radne i životne sredine, obrazovanja i profesionalne obuke, zdravstvene i socijalne zaštite i sigurnosti, demografskih kretanja i druga pitanja u skladu sa aktima Socijalno-ekonomskog saveta. Takođe, Savet razmatra nacrte zakona i predloge drugih propisa od značaja za ekonomski i socijalni položaj zaposlenih i poslodavaca i o njima daje mišljenje.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga