Održana sednica Gradskog veća – usvojen Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina i programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu

Podeli:

Sednica Gradskog veća održana je danas u Baroknoj Sali Gradske kuće, a jedna od najvažnijih tačaka bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2023. godinu, o kojoj je izvestila Euđenija Besu.

Tokom sednice usvojen je i Predlog Odluke o ostvarivanju prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina, a izvestilac Jelena Dragić ukazala je da se, između ostalog, uvodi još jedna kategorija, a to su svi učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Zrenjanina. 
Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Predlog Odluke o izmenama Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i predloge odluka o programima poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu.

Takođe, usvojen je i Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2022. godinu, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu u periodu januar-jun 2022. godine, Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na Poseban program o korišćenju subvencija iz budžeta grada Zrenjanina za JKP “Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za 2023. godinu i Predlog Odluke o obrazovanju jedinica civilne zaštite opšte namene i specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje na teritoriji grada Zrenjanina.

Gradonačelnik Simo Salapura, koji je i predsedavao sednicom, ukazao je da je ukupno planirani obim budžeta za 2023. godinu 5,5 milijardi dinara i da se blizu milijardu dinara odnosi na kapitalne projekte, odnosno kapitalne investicije.
– Kada o tome pričamo, pričamo o nastavku izgradnje kanalizacione mreže i nastavku izgradnje našeg stadiona, takođe i o javno – privatnim partnerstvima koji su bitni za zaštitu životne sredine, ali i o sanaciji gradske deponije, o javno – privatnom partnerstvu za putnu infrastrukturu i niz drugih projekata – napomenuo je gradonačelnik.

Istakao je i da je važno ukazati da je budžet za 2023. godinu za zaštitu životne sredine uvećan za skoro 200 miliona dinara i da pokazuje nastojanja Grada Zrenjanin i lokalne samouprave da se sa problemima iz te oblasti ozbiljno bave.
– Kada je u pitanju zaštita životne sredine, očekujemo i veliku podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, odnosno viših nivoa vlasti. Kada je reč o budžetu za narednu godinu važno je reći i da nastavljamo da podržavamo i naše najmlađe, naše đake prvake, jer su obezbeđene đačke torbe i pribor, kao i besplatni udžbenici za njih, a vodimo računa i o socijalnoj odgovornosti i komponenti tako da ćemo nastaviti sa podrškom i podsticajima kada su u pitanju energetski vaučeri za najugroženije sugrađane – rekao je gradonačelnik Salapura.

Naveo je i da je danas usvojenim tačkama promenjen program koji se tiče otuđenja gradskog građevinskog zemljišta jer se javio investitor koji želi da investira u našoj industrijskoj zoni.
– U pitanju je parcela od dvanaest hektara i sada polako finalizujemo te pregovore, a javnost će o tome biti obaveštena u narednom periodu, kada budemo finalizovali dogovor. Kada su u pitanju naša javna preduzeća istakao bih da smo izdvojili sredstva zahvaljujući kojima će naše javno preduzeće „Pijace i parkinzi“ dobiti novo „pauk vozilo“, a nastojimo i da osavremenjavamo naše Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ koje će dobiti još jedno specijalno vozilo za pročišćavanje kanalizacije i mislimo da će to podići kvalitet usluga naših javnih preduzeća – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura. 
  

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga