Održana manifestacija “Riznica donjeg Potisja“

Podeli:

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić otvorio je na izletištu pored Tise kod žabaljskog mosta, manifestaciju “Riznica Donjeg Potisja”, istakavši da Grad Zrenjanin i Udruženje “Lokalni edukativno ekološki izazov – LEEI” po treći put organizuju ovo lepo druženje na popularnom izletištu.- U nazivu manifestacije je reč “riznica”, ali možemo da kažemo i da je ovaj deo potisja naše blago. Ovde smo na granici s Bačkom, mnogo je življe nego na suprotnoj obali i možemo na to da budemo ponosni. Došli su nam i dragi gosti iz Bačke, sa desne obale Tise, ali i iz Srema, i ovo je, za nas Banaćane, još jedna prilika da pokažemo kakvi smo domaćini i da prenesemo sugrađanima iz Zrenjanina koji danas nisu ovde, da dođu na Tisu, da uživaju pored reke, jer je ovde zaista lep ambijent – poručio je Radišić i dodao da je manifestacija “Riznica Donjeg Potisja” prilika i da se porazgovara s njenim učesnicima i čuju njihovi utisci.

 – Raduje nas što su svi ovde dobro raspoloženi, druže se uz pesmu, spravljaju jedinstven paprikaš od tiskog soma i siguran sam da će ga, po završetku takmičenja, s uživanjem i probati. Ovde su i naši prijatelji iz udruženja paraplegičara, koji su i suorganizatori i aktivno se uključuju u mnoge manifestacije u gradu. Družimo se, ali i trudimo u lokalnoj samoupravi da što više razgovaramo s njima, razmenimo neke dobre ideje, kako bi im svakodnevnicu učinili što lakšom i obezbedili što bolje uslove za život i rad u Zrenjaninu. Pozvaćemo naše sugrađane i da im se pridruže u avgustu kada ovde budu organizovali njihovu regatu i da svi zajedno uživamo na Tisi – naveo je pomoćnik gradonačelnika. 

 Manifestacija “Riznica Donjeg Potisja” pokrenuta je s ciljem da promoviše reku Tisu, njene vrednosti i potencijale, i podstiče boravak naših sugrađana na njenim obalama. Inicirana je od strane zrenjaninskog Udruženja “Lokalni edukativno ekološki izazov – LEEI”, a organizovana uz pomoć Grada Zrenjanina, Ustanove “Rezervati prirode”, Mesne zajednice Aradac, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Javnog preduzeća “Gradska stambena agencija” Zrenjanin i pokrovitelja, kompanije “Gomeks”. 

 Centralni deo manifestacije predstavljalo je pripremanje paprikaša od tiskog soma, a takmičilo se oko 30 ekipa. Uzorke je ocenjivao stručni žiri, a svi učesnici imali su na raspolaganju po dva kilograma ribe. U okviru programa postavljeni su i izlagački eko i etno štandovi, nastupali su tamburaši i popularne aradačke “Meškarke”, organizovana je i mala škola bućke – lova na soma. Vreme je poslužilo učesnike, iako je temperatura bila ispod proseka za sredinu jula, tako da će se druženje na obali Tise nastaviti do popodnevnih i večernjih sati.   

Izvor, foto: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga