Održana gradska “Pažljivkova smotra 2023” – predškolci, prvaci i učenici drugog razreda takmičili se u oblasti poznavanja saobraćaja

Podeli:

Na teritoriji grada Zrenjanina uspešno je realizovana druga faza projekta “Pažljivkova smotra 2023” – gradska smotra, takmičenje u formi kviza iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Projekat su realizovali Grad Zrenjanin, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina i Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa osnovnim školama i Predškolskom ustanovom Zrenjanin. Projekat je nacionalnog karaktera i učešće je uzela 71 lokalna samouprava.

Kroz vršnjačku edukaciju i druženje, deca su na zabavan način učila o saobraćaju, a sve uz podršku vaspitača, učitelja i roditelja. Upravo njihovo aktivno uključivanje u rad sa decom je najvažnije za podizanje nivoa saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece. Deca su pokazala znanje u poznavanju saobraćajnih znakova, pravila saobraćaja i bezbednog učešća u saobraćaju, kroz različite igre koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Na gradskoj smotri su se nadmetale četvoročlane ekipe koje su predstavljale svoje obrazovne ustanove, podeljene u tri kategorije: predškolci, učenici prvog razreda i učenici drugog razreda osnovnih škola. Ekipe su činila deca koja su na ranije održanim smotrama pokazala različit nivo znanja, a izbor članova izvršen je putem softvera tako što su se u svakom timu našla ne samo deca sa najviše osvojenih bodova, već i ona sa najnižim nivoom saobraćajnog znanja, kako bi učili jedni od drugih. Za decu predškolskog uzrasta takmičenje je održano u vrtiću “Bubamara”, a za osnovce u prostorijama OŠ “Dr Jovan Cvijić” u Zrenjaninu. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade. 

Pobedničke ekipe obezbedile su prolaz u narednu fazu takmičenja, odnosno plasirale su se na regionalnu smotru. U kategoriji predškolaca, Zrenjanin će predstavljati ekipa dečjeg vrtića “Biberče”, među učenicima prvog razreda ekipa OŠ “Dr Jovan Cvijić”, a u kategoriji učenika drugog razreda OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev” iz Ečke. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga