– Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu to jest, na radon mesto – rekao je za „Blic“ ministar prosvete.

On dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

– Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica kada je reč o vaspitačicama – kaže ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola I fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako dodaje tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Potvrda da roditelji moraju da rade

Ministar kaže da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih od Kovida19 ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

Formiran je Radni tim koji će u skladu sa preporukama Kriznog štaba utvrđivati praktični deo sporovođenja mera. U ovom timu su osim predstavnika Ministarstva prosvete i tri sindikata, ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, kabineta premijerke I predstavnika lokalne samouprave.

– Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan – ističe ministar.

Kako sa đacima do 12 godina

U skladu sa istim merama koje prvenstveno imaju za cilj bezbednost i smanjenje širenja virusa, doneta je i odluka za đake do 12 godina, a čiji su roditelji upravo zbog njihovog uzrasta mogli da rade od kuće.

– Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces varaćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja – kaže Šarčević.

Mala matura: Polaganje u školi

Kada je reč o maloj maturi polaganju prijemnogh ministar kaže da će se truditi da to bude u rokovima na koje smo inače navikli.

– Do kraja juna steći će se uslovi da uz mere bezbednosti, sve može da se odradi – poručuje ministar.

On dodaje da će škole praktično biti prazne tako da je ceo prostor onaj gde bi moglo da se polaže.

– Raspoređeni po učiniocima u manjim grupama, sportskoj sali… Škola je prazna i praktično će u njoj biti samo mali maturanti i nastavnici. Takođe, govorimo o drugoj polovini juna, to je za gotovo dva meseca, kada će već cela Evropa biti otvorena – poručuje ministar.

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura verovatno će se održati 17, 18. i 19. juna, uz moguća mala pomeranja.

– Sve možemo da pričamo uslovno, jer i epidemilozi navijaju za otvranje škola od 1. juna, ali ako škole ne otvaramo za nastavu, onda ne mora u školu da dođe 800 učenika, već pojedinačno u malim grupama, razvučeni po čitavom objektu uz velika dežurstva nastavnika – zaključio je Šarčević

Šarčević kaže da je sa svojim timom isplanirao i da kako đaci ne bi plaćali private časove, ukoliko to rade, dođu u školu.

– Ukoliko su im potrebni dodatni časovi ili žele da poprave ocene, to će moći za oko mesec dana već u prvoj polovini juna – kaže ministar prosvete.

Popravljanje ocena

Kada su u pitanju đaci od petog do osmog razreda, poželjno je, poručuje ministar, da deca u dogovoru sa nastavnicima dođu u školu kako bi popravili pojedine ocene, ali uz, naglašava, poštovanje svih mera zaštite.

Navodi da će osnovci dolaziti po želji, jer se njima, dodaje Šarčević, ocene mogu zaključivati i bez zadnjeg kvartala.

Ministar savetuje učenicima koji su imali jedinice da obavezno dođu i poprave ocene i dodaje da će, čak i ako se ustanovi da učenik nije napredovao, dobiti ponovo za nekoliko dana šansu da popravi ocenu.

Takođe, naglašava, ostaje i avgustovski rok, ali je preporuka ministra da ocene poprave u junu kada već imaju šansu.

Uobičajeni termini za upis na fakultet

Polaganje ispita na fakultetima nije precizirano do tančina, ali okvirni principi su već poznati. Trebalo bi da budu termini koji su uobičajeni, polaganje po smenama ili manjim grupama.

Ekskurzije: Šta će biti s novcem koji su roditelji uplatili

– Na eskurzije iz razumljivih razloga ne treba računati do kraja godine. U ovom delu treba imati u vidu činjenicu da Ministarstvo prosvete ne ugovara eskurzije. To radi svaka škola koja je u ovom slučaju pravno lice. Svaka škola, svaki direktor zna kako su dogovarali eskurzije, kako su plaćali dalje agencijama… Vlada i ministarstvo će se potruditi da roditelji ne izgube datu vrednost. Dogovoriću ono što je moguće sa ministarstvom turizma i Jutom i imamo nekoliko opcija. Da li će to biti vaučeri za narednu godinu eskurzije ili će se ići što je logično za osmake na vraćanje novca, biće precizirano – objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.