Od zrna do bogatstva: Nivanzi zlatni proso utire put do bogatstva u Sjadianu u gradu Džaojuan, provinciji Šandong, Kina

Podeli:

Kroz planine zlatni proso miriše u zlatnu jesen. Proso Nivanzi ulazi u period zrenja, zrna su teška i puna, kombajn radi, dok se na vidiku pojavljuje slika jesenje žetve.

Selo Nivanzi u Sjadianu u grad Džaojuanu u Kini se nalazi u brdovitom predelu, sa plodnim zemljištem i obilnim izvorima vode. Ima prirodne prednosti sadnje prosa. Proizvedeno proso je slatko i lepljivo, a plod je mirisan. Postoji izreka da je „zlatno proso sveta žitarica koja produžava život”. Prema istorijskim zapisima, kada su car Šihuang iz dinastije Ćin (221-206 pre n.e.) i car Vu iz dinastije Han (206 pre.n.e. – 220 n.e.) bili na legendarnim Istočnim ekspedicijama Kine (pre osnivanja Džaojuana), proso nivanzi je odabran za poklon i poslužen na zvaničnom carskom banketu. Od tada je proso iz sela Nivanzi postalo „sveta zlatna žitarica“.

Danas se proso Nivanzi uzgaja modelom sadnje bez zagađenja, od rasta do upravljanja poljem, od žetve do obrade i sve ispunjava ekološke standarde, pri čemu ima veoma visoku nutritivnu vrednost.

„Posadite zrno prosa u proleće i požnjete hiljade u jesen.“

Selo Nivanzi će nastaviti da širi površinu za sadnju prosa, aktivno razvija jedinstvenu poljoprivredu i maksimizira transformaciju prednosti resursa u ekonomske prednosti, kako bi lokalno stanovištvo moglo da nastavi razvoj. Prihodi se dele, proso se i dalje sadi, tako da će „Zlatno zrno“ u selu značajno povećati životni standard i pomoći stanovnicima da se obogate.

Autor: Lin Sju

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga