Od početka godine čak 188 žrtava udesa!

Podeli:

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je za RTS da je od početka godine 188 osoba stradalo u saobraćajnim udesima.

Ističe da tek predstoji period godine koji tradicionalno, nažalost, odnosi najviše žrtava, kao i da zbog toga apeluje na vozače da budu pažljiviji tokom vožnje jer se sve greške u saobraćaju jako skupo plaćaju.

Damir Okanović je, gostujući na RTS, naveo da su jun, jul i avgust period u godini koji tradicionalno, nažalost, odnosi najviše žrtava u saobraćaju.

“Dobro je što su preduzete određene mere, pre svega na Koridoru 10, kako bi se smanjila brzina i smanjio broj saobraćajnih nezgoda koje izazivaju pre svega vozači koji su u tranzitu, ali moramo da budemo svesni da zbog trenutka nepažnje može da se dogodi da stradamo mi, da strada cela naša porodica i da se sve greške u saobraćaju jako skupo plaćaju”, rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, broj od 188 žrtava je za 10 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, ali je i dalje veliki broj.

On je podsetio da je 1. juna stupio na snagu novi zakon koji je pooštrio kazne za nasilničku vožnju.

“Recimo onaj ko bude zatečen sa više od dva promila alkohola u krvi ne samo da će dobiti najmanje 30 dana zatvora, već će dobiti pored toga i novčanu kaznu od najmanje 120.000 dinara”, rekao je Okanović.

Ističe da se osim represivnih mera moraju preduzeti i obrazovne mere.

„Moramo uozbiljiti sistem saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Sa druge strane, moramo sprovoditi vrlo jake edukativne kampanje da – ljudima promenimo svest, da ubedimo ljude da vezuju pojas, da smanje brzinu, da ne sedaju pijani i jako važna stvar da se okanu mobilnog telefona dok su u vožnji„, navodi direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukazao je da imamo veliki problem sa stradanjem dece u saobraćaju, kao i da je troje dece od početka godine stradalo.

„Zbog toga možemo očekivati u najskorijem periodu pooštrenu kontrolu saobraćajne policije kada se radi o prevozu dece. Mnogi vozači i suvozači su počeli da vezuju pojas, počeli su i oni pozadi, ali ako pogledamo od 3. aprila da li se nešto promenilo po pitanju prevoza dece, vidimo da su i dalje prisutne te jako loše i opasne navike roditelja koje prosto izgleda mrzi da stave svoje dete u bezbednosno sedište“, napominje Okanović.

Smatra da se i sa motociklistima mora mnogo više raditi.

„Nisu samo oni ti koji prave greške koje dovode do tragedija, koliko grešaka prave motociklisti toliko i ostali vozači, a ne možemo zanemariti ni faktor puta – jer dobar deo saobraćajnih nezgoda gde stradaju motociklisti je zbog toga što je put bio prljav i neravan“, kaže Okanovirekao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

„U svakom slučaju mora se raditi na sva tri fronta, i sa motociklistima i sa ostalim učesnicima u saobraćaju, ali naravno i da putevi budu bezbedniji“, zaključio je Okanović.

Izvor: RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga