Od 1. septembra velike promene u školama, ukidaju se smene, nastava će trajati duže

Podeli:

Đake u Srbiji od 1. septembra očekuje velika promena – u 240 osnovnih škola počeće da se primenjuje koncept jednosmenske nastave, pa će tako mališani koji pohađaju osam razreda na časove ići samo u jednoj smeni, a ostajaće u školi posle časova od 12.30 do 16.30, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da je ideja da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, ali tako da svoje vreme posle redovne nastave koriste u funkciji razvoja.

„U taj pilot projekat ulazi ukupno 240 škola u Srbiji. Naravno, deca tu dobijaju najviše – učenje u školi pod nadzorom nastavnika, više sporta, a vodiće se računa i o njihovoj ishrani. Đaci će takođe imati oko 50 različitih sadržaja, što će smanjiti nasilje u školama, biće bezbedniji. Učenici će uz sve to imati više informatike“, naveo je ministar.

On dodaje da će i nastavnici dobiti posao, što je dobro, jer zbog pada nataliteta u Srbiji i zatvaranja škola, oni su ostajali bez posla.

Prema rečima Šarčevića, vodilo se računa i o roditeljima učenika.

„Oni će biti bezbrižniji, jer se njihovoj deci nudi sve što sam naveo i oni će u svakom momentu znati da su dece pod budnim okom nastavnika i drugog osoblja u školama“, rekao je ministar.

On je dodao i da je predviđeno da se do 2030. ova nova strategija uvede u sve škole u Srbiji.

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga