Obuka za vanredne situacije

Podeli:

Zorica Ožegović iz Srpske Crnje je prvi put je imala priliku da sluša predavanje o postupanju u vanrednim situacijama, a na radnoj tački o protivpožarnoj zaštiti je naučila način korišćenja aparata S 1.

„Kod nas postoji vatrogasni dom, gde ima deca koja se obučavaju za to, ali za odrasle još nije, nisam čula, ali verovatno bih se priključila zato što me interesuje i smatram da je potrebno“, kaže Zorica Ožegović, iz Srpske Crnje.

Uz predavanja o prvoj medicinskoj pomoći i osnovama sistema zaštite i spasavanja u Srbiji, održana je i obuka o samoodbrani.

„Kako prvo da se odbranimo, bez obzira da li već imamo neke sklonosti ka borilačkim veštinama. Znači samo najosnovnija odbrana u tom prvom momentu“, navodi Saša Crnogorac, iz Srpske Crnje.

„Poligon rizika“ koji je u Srpskoj Crnji prikazala Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je jedan od predloga za obuku žena za reagovanje u vanrednim situacijama.

„Plan obuke podrazumeva da za jedno prepodne u jednom naseljenom mestu možete da obučite 25 do 30 žena i da one usvoje znanja koja su im neophodna“ objašnjava Tanja Dulović, predsednica Organizacije RVS.

Za obuku srednjoškolske omladine se takođe traži dugoročno rešenje. Deo njih usvaja znanja volontirajući u Crvenom krstu, kao što je jedinica za reagovanje u nesrećama. Zrenjaninska je počela obuku novih članova o podizanju šatora za mobilno selo.

„Ovakav šator podižu troje ljudi i mogu da ga podignu otprilike za pet minuta“, objašnjava Željko Bugarski iz Crvenog krsta Zrenjanina.

Ministarstvo odbrane najavljuje da će intenzivirati obuku, a kategorije stanovništva koje će biti uključene su učenici, zatim stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili je služili civilno, neraspoređeni vojni obveznici i žene.

Izvor: RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga