Novi porast broja obolelih u Vojvodini, bolest je juče registrovana u Srednjobanatskom okrugu

Podeli:

Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 06.07.2020. godine u AP Vojvodini registrovano ukupno 1985 slučaja.

Samo u poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 110 novih slučajeva, među kojima je 55 iz Novog Sada. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u Južnobačkom, Zapadnobačkom, Sremskom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Registruje se sve veći broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, a raste i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti.

Zbog svega navedenog zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod sve većim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i je nesigurna sa tendencijom pogoršanja,posebno u Gradu Novom Sadu.

Nije navedeno koliko ima zaraženih na teritoriji srednjeg Banata.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, razčičitih proslava, zabava gdese peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

  3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

  5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

  6. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga