Nove zabrane stupaju na snagu zbog koronavirusa

Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi.

 

Predsednik Srbije je na konferenciji podsetio da u Srbiji imaukupno 12 osoba zaraženih koronavirusom.


Aleksandar Vučić na konferenciji za medije

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, predsednik je rekao da su donete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima, pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

„Veliki prelazi će nastaviti uobičajeno da rade, dok će neki manji biti zatvoreni kako bi se kontrolisao ulaz“, istakao je predsednik. 

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uksrs, nego da sačekaju.

Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe da se obustavi nastava. 

„Mislim da sve što smo rekli na prvoj konferneciji ali i poziv građanima da ne paniče i ne pokazuju strah, pokazalo se opravdanim“, napomenuo je predsednik.

Poručio je da odluke nisu donosili političari već najstručniji u našoj zemlji.

„Nisam lekar ni ja ni Ana Brnabić da budemo pametniji od onih koji su spasili mnogo života. shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku i tada su rezultati u našem radu dobri“, istakao je Vučić.

Ima dovoljno respiratora 

Predsednik je naglasio da u Srbiji ima dovoljno respiratora. „Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih“.

Najavio je da će od sutra u Srbiju stići nove količine specijalne epidemiološke opreme – skafandera, čizama, maski, rukavica.

„Obučenih ljudi i lekara imamo dovoljno“, istakao je predsednik i najavio da će na predstojećem sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tražiti finansijsku podršku za Srbiju u borbi protiv koronavirusa.

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga