Zabrana rada kladionicama i kockarnicama, ali i frizerskim i kozmetičkim salonima su neke od novih mera koje će danas usvojiti Vlada Srbije, presnosi „Blic“.

Takođe, biće doneta odluka o spuštanju zastava na pola koplja za preminule od korona virusa.

Odluka doneta danas u potpunosti zabranjuje rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi, teretane.

Takođe, doneta je odluka o zatvaranju svih kladionica, kockarnica i automat klubova i oni od danas svoju delatnost mogu obavljati isključivo elektronskim putem.

S obzirom na specifične potrebe koje trenutna situacija nameće, odlučeno je za određena zanimanja kućna samoizolacija važi 14 dana, umesto 28. Ovo se odnosi na zdravstvene radnike, zatvorske čuvare, kao i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i vojske.

– Bitno je naglasiti da se ovom odlukom ne narušava zdravlje pripadnika ovih profesija, već se preventivno produženje kućne samoizolacije na njih neće odnositi. Svoje radne zadatke obavljaće uz potpunu zaštitnu opremu i njihovo zdravstveno stanje će se redovno pratiti – navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada je odlučila da zastave na svim javnim institucijama od danas pa do daljnjeg budu spuštene na pola koplja.

– Vlada Republike Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici – ističe se u saopštenju.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je do 15 časova 1. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19. Nažalost, pet osoba je preminulo, tako da je ukupan broj onih koji su izgubili bitku sa virusom 28.